Friday, November 30, 2012

(Satzim's Highlight...ep.10) Jom Daftar Perniagaan SSM. RM50 je!

holla~ penat lepas entri membebel, kali ni nk share kegembiraan gua..
member2 gua kt fb n twidder da tau da kot.. tp since gua pun ada fans kt blog ni... so gua nk share lg..

(motif guna gua???? xde motif.)

ada satu petang hari tu, sepatutnya gua kena jumpa n diskus dgn gua punya sv(supervisor) thesis gua, tp gua gigihkan bg excuse sbb gua malas nk mengadap dia bnyak kali dlm seminggu. gua rimas! then, gua gatal2 nk jenjalan ke Midvalley... gua x set apa2 arah tuju dan objektif pun..

last2, gua tukar plan utk pegi ke KL sentral. gua rasa sudah tiba masa untuk gua daftar gua punya bisnes dgn SSM. utk yg belum tau, ofis SSM ada sebelah je dgn bangunan KL Sentral tu... setibanya gua di ofis SSM, pergh! ramai giler org wa cakap lu! gua dah panik. masa tu dah pukul 3ptg. gua pun bercadang utk amek borang daftar perniagaan dan nk chow isi kt bilik. next time dtg smula.

tapi, tetiba rasa alang2 merembeskan peluh, rembeskan sampai ke tetesan akhir! hahah so gua pun isi cepat2 dan part nama syarikat tu plg last gua isi... sebab? gua xde idea nk isi ape..
 then gua submit itu borg..

xlama lepas tu mamat kaunter tu panggil nama gua dan pow gua RM60 sbg wang jaminan biz utk 5 tahun! (murah gila kan =) sepatutnya RM50, tp rm10 lg tu caj proses borang...) then gua pun malas nk cr gaduh, tepek je duit atas kaunter tu..

 Menarik? KLIK PAGE Einqa Repliqa untuk koleksi lain lagi =)

tgu punya tgu, dekat sejam lbh la jgk, area pkul 515 dia panggil. dan TARAAAAAAAAAAAAAA... nah tgk aku punya lesen..

Saturday, November 24, 2012

(Glamorama...ep.10) Anti-KPOP Malaysia Adalah Ahli Agama? Must READ

hai,
kembali bersua.. kali ni ada kontroversi sket ttg kejadian dua grup Kpop dr Korea iaitu Nuest dan Vixx di boo oleh segelintir masyarakat Malaysia amnya, atau kaum Melayu khasnya.. (buat anti kpop, bleh trus baca part penting kt bwh.. sape sggup tadah muka utk dibebel kan? haha)


kenapa aku ckp melayu, aku harap korg pun tau sebab ape kan... yez! aku pun melayu, abis ko nmpak aku cm org sweden ke kan? haha tapi itulah kenyataannya.. terkilan lah sgt bila some of the malays ni katanya or claim diri mereke bertamadun dan bagus... masalahnye ye ke?

pic ni dorg tweet after kena boo... 

ni tweet dorg, (mebi PA dorg, doesnt matter la kan). ni kalau artis malaysia ni, dah meroyan da kt twitter. 


what can i say, malaysian people especially malays la, selalu ckp besar, buatnya tak. cakap komen itu ini, kritik itu ini bila kena diri sendiri buat, lesap! yes, aku melayu la! dr td aku ckp, dan parents aku pun melayu~ why? bangsa sama tapi apa yg beza sesama melayu adalah adab dan kecukupan ajaran masing2.. for those yg backup kejadian pengebooan Kpop grup, korg sebenarnya amat berani! Daebak! hahah

sebab, korang dah tolong femeskan malaysia! thanx again! harus dipuji lah effort yg mcm ni, sebab kita mmg memerlukan rakyat yg senantiasa setia dan bersemangat untuk majukan negara... hahah, (aku hade??? x kot.. aku loser la.. plus fikiran aku kampung sangat!)

Ape yg terjadi mase ShoutAward 2012, dua group korea ni di boo dan ada yang cakap mereka dibaling brg2. tp x sure la ape yg dibaling.. sbb aku mls nk tgk video momen2 semangat anak muda kita yang ketika itu membara untuk membawa imej negara ke peringkat global.. yelah sbb aku ni x semantap dorg.. kahkah

geng2 melayu ni jgk, bila dlm grup yg x mengexpose diri mereka, pergh! kecoh! tapi bila dlm kelas/lecture/suh jwb soklan, kecut~.. (aku pun..)kt PLKN aku dulu, melayu2 ni time cina2/india jd ketua, bila diberi arahan, x dgr pun! buat dono je. konon hebat sgt la kan... dan of coz im sick with this kind of malays yg memalukan! tapi bila tiba masa dia diberi tugas, kecut jgk! FAIL x dpt jalankan tugas~

 Terbaca jugak ttg kejadian kt ShoutAward ni, mereka2 yg sokong tindakan boo tu ckp, "dorg boo atas dasar x sehaluan muzik" What the F*ck?!!! (eh tetibe emo plak... hahah) tp komen ni bangang la jugak... ko tau x performers tu dijemput, ko igt dia pun hadap sgt ke nk perform dpn muka kau? then, cube ko bayangkan, time korg punye band/rock  kesukaan tgh perform, then org len yg x suke muzik tu boo, ape perasaan korg? ape ko igt mase majlis anugerah sume org suke rock/indie la?? fucker la kalo ko x bengang kan.. same goes tu KPOP lovers... (aku mini kpop lovers je.. lol).... then jd berita hangat 'anti band XXX malaysia so disrecpectful'. pastu globally malaysia kena kecam... hurmmmm mentaliti kita hebat!

Skali lg aku ckp, aku bkn peminat Kpop tegar. Cume boleh la layan.. dan certain grup mmg mantap dan lagu dorg best. Aku nk sgt tgk org yang boo tu, dia praktis dan perform mcm grup korea tu buat.. nk tgk dia mampu ke x buat. sebab mcm yg aku ckp la, org2 cmni, dia mmg pandai ckp je... bile kena kt diri sendiri.. hazab la mereka tu..

so, mainpoint is RESPECT!


they have their own talent, dancing n watsoever la, and of coz malaysian artist or indie band, bunkface and etc have their own specialities too... jadi HORMAT la satu sama lain... jgn perasan bagus. These Nuest and Vixx ni dah diinvite dan semakin dikenali seluruh dunia, tapi bunkface??  bkn ke bagus kalau ambil peluang ni buat collaboration company utk marketing kt korea ke, blajar how they manage their grup in terms of marketing strategies n more.. ni tak, kita layan buruk kt dorg... dan sape malu? malaysia jgk.

trending kt twitter smalam... hahah

PART PENTING!

kita kena ingat, Nuest n Vixx ada fans yg lg ramai seluruh dunia, dan ape yg aku terbaca, some of them mmg x salahkan kpop fans, tapi ada yg melabelkan sape2 yg boo tu dtgnya dr 'religious people atau org agama la'... of coz dorg dah salah faham, dgn ape yg berlaku dulu bila Konsert Avril Lavigne nk dibawak masuk malaysia, ramai org agama x setuju,  this time dorg assume org agama yg boo kpop group ni... SEE? hebat kan disebabkan tindakan korg2 ni, org agama khasnya agama islam dah disalahanggap oleh masyarakat negara lain melakukan sesuatu yg kurang bijak dan x bertamadun! sape nk batulkan keadaan ni?? geng2 yg boo hari tu? jamin sume lesap la... hahah kita war warkan islam agama yg baik, beradab sopan, tp kita layan dorg dgn cmne?? tapi xpelik pun kan,  x kan religious people nk pegi majlis2 cm shoutaward tu... so, okay, sorry.. slh org... hahah

so, buat KPOP lovers, truskan je minat.. tp jgn over sgt.. minat2 jgk, tp jaga jgk adab korg tu... jgn nk buang kerakyatan bagai.. over sgt! hahah ni pun mengundang kejian jgk.  buat anti-kpop, kalau xsuke kpop pun, HORMAT orang lain yg suke kpop. Mamat2 yg konon x suke kpop ni, skali tadah dgn SNSD face to face, tetiba bleh jd fanatik!

dan macamana kalau Yuna tengah perform kat USA, then dia kena boo dan dibaling barang? ape perasaan korang marah ke x? dan of cos, saya suggest kpop fans yg di serata dunia, tlg lah baling telur dkt Yuna if dia perform luar negara. sbb skali skali kita amat memerlukan pengalaman seperti itu, dan barulah kita tahu menghargai org lain. LOL


Dats why, Hormat orang lain seperti korang nak orang lain hormat korang! okey? tu pun nk kena ajar ke???? kata melayu hebat!

psst: aku x racist ok. kalau melayu buat silap, maka harus tegur x kira bangsa sama atau ape.. kenapa aku highlight MELAYU je dlm entri ni, sbb aku yakin HANYA MELAYU yg 'mampu buat perkara cmni~ you know why~


Tuesday, November 20, 2012

(Kurasakan sekarang...ep.23) Lumba lari dgn Teknologi!!!

Hollaaa~
tetap nk update blog walopun thesis x siapa apa2 lg.. hahah
btw skang ni pening2... eh sebelum tu, entri kali ni bkn la bermaksud aku ni duit banyak. sbb duit sikit la aku nk post menda ni..

skang ni enset aku uzur... hari tu xleh send mesej.. gelabah la desperate nk tkr enset.. enset idaman kalbu adlah>>> Samsung Galaxy Note 2 yg baru kuar tu.. harga RM2199.. mak aiii mahal nau.. bleh dpt emas dirham da tau!

tapi, skang ni tgh berkira2, berbaloi ke nk amek Note 2 tu??? sbb Note 1 skang dah trun harga RM1700 da dapat da... bezanya yg ketara pun, internal processor je... dr dual-qore kepada quad-core. (jgn ko tanya ape mnda ni.. aku xtau nk explain.. haha)

papepun, jom check dulu comparison spec antara galaxy note original dgn note 2. bleh check kat Web Ni

so, aku dah xtau mane lg ok.. mcm membazir je nk beli Note 2 ni... 500 kot beza. bleh beli macam2 lg.. huhu ape pendapat korg?

tapi aku suke conclusion yg ni:
Conclusion:

There is a brand new sheriff in town when it comes to the battle of stylus-laden big screen phones, of which now there are precisely two, and the Note II is a no-brainer upgrade from its predecessor.

Not that the Note II is that much more compact, compared to the original - it is still a beast, but with an even larger display now. That screen alone, however, is worth the upgrade - it is the best phone screen Samsung has ever produced, and addresses all weak points of Super AMOLED displays so far in one fell swoop.

The 24% increase in battery size alone is worth the upgrade, too, as it brings top-notch endurance to the handset, and the juicer is on top of that replaceable.

Or, if you are buying a Note for the fact that it sports a stylus silo, you’d be happy to hear that the S Pen is much improved in the Note II, easier to handle, with a more natural ink flow, and a number of handy new features like Air View and Pop Up Note.

These three in aggregate make the Note II worth it for those that are upgrading from the original, and for first time buyers. When we throw in the much faster camera capture, the stronger loudspeaker, and the software superiority of the Note II with the latest Android Jelly Bean, and the versatile Nature UX, the only thing holding you back to pick a Note II before a Note would be disposable income.

Monday, November 12, 2012

(Satzim's Cuisine...ep.6) My new recipe of CHOCO PAVLOVA!!! yeah!

hah?
choco pavlova???
hey, aku ingatkan pavlova tu sedap la sgt.. baca org ckp mcm marshmallow la ape la... bg aku xde la sedap pun.. ke sebab aku buat tu yg jd x sedap???? hahah

tp yg penting aku sedih sebab br tau LIPIS ni x jual lg whipped krim... aiyoooo! aku cari2 xjumpa.. santan ada! whip cream tarak.. abis cmne pavlova aku ni nk dimakan?

google punye google, ada yg gtau whipping cream bleh substitute ngan evaporated milk.. aku cr la td, jumpa susu Ideal tu.. dia tulis evaporated milk.. so aku amik dgn harapan bleh ganti whip cream... then, aku mulakan la projek pertama aku ni... buat pavlova.. semangat gile ni!

bahan2 senang je nk buat nye:

-putih telur (4 biji gred A)
-secawan gula castor
-1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh cuka makan
- 1 sudu besar tepung jagung

 aku xde kertas minyak tu, so aku letak dlm papercup yg saiz besar je.. huhu

 
 ni rupa lepas bakar 1jam 15min

mula2, pukul dgn kelajuan tinggi putih telur, dah agak kembang n bertanduk, masuk gula castor.. then stop pukul.. masukkan plak vanila, cuka ngan tepung jagung dan kacau gune sudu or senduk je.. then, letak atas kertas minyak atau buat cm aku ni, letak dlm mngkuk kertas besar2... 
dr awal lg korg kena panaskan oven 180C then dah nk bakar tu turunkan jd 130C je.. bakar 1jam 15min. lama kan???

utk topping krim:

-whipping cream
-1 1/2 sudu gula castor
-1 sudu kecil esen vanila
- buah buahan masam.

so pukul je krim, gula n vanila tu smpai kembang.. dan letak atas menda yg korg bakar td dan letak plak buah-buah masam..

PENTING!
- after bakar 1jam 15 min tu, tutup suis oven dan bukakan sket pintu oven tu.. biar dia sejuk slow2. then br kita letak topping...

jadi nak tgk x hasilnya???
taraaaaaaaaaa.!

Friday, November 9, 2012

(Kurasakan Sekarang...ep.22) Yeay!!! Cuti n Rest jap!

Aloha!!!! buat semua my fans yg senantiasa menantikan entri baru dr sy, harap korg x terlalu ghairah tatkala memerhatikan kaca skrin lappy anda, dan membaca entri baru ini.. hahah! gile x sedar diri...

lama nau aku x bukak blog sndiri ni.. last skali aku bukak page view 8ribu lebih je, tup2 hari 10ribu kot... gila x gila la stalker2 aku skang ni kan.. haha ko ada??

btw, motif aku dpt hidayah utk post entri hr ni???? motifnya xde.. cume rasa lega sbb dah start cuti tgh sem. FYI aku skang dah final year study Manufacturing Engineering UM (final ke??? yakin ke x extend???). setelah penat tenaga dan kalori dikerah buat test utk thesis itu, setelah paras lemak dan kolestrol dlm tubuh turun dan kembali naik, akhirnya aku gembira sbb dah cuti tgh sem... gila penat dow study ni!!!

so balik umah ni, mcm nk muntah aku punya planning apa yg aku nk buat balik ni (yg pasti bkn ttg study laaa)... cume still kena study sbb pas cuti ada test lg.. then... OH MY!!!!! bnyak presentation menanti after naik cuti.. aku ni dah la pemalu.. x ske show off speaking skill dpn org...

ok, ttg planning masa cuti... terlaaaaaaaaaaaaaaaaluuuuuuuuuuuuuu bnyk menda yg nk dibuat... projek baking harus ada.. ape yg nk dibaking??? nantikan! haha nnt kalo menjadi aku post kt blog.. kalo aku ckp awal2, tetiba x jd buat, malu la!! pung pang pung pang, habuk pun tarak!

nampaknya, ni je la dulu mukadimah sempena cuti yg bakal menjelma...
nantikan update projek2 dr iols... owh ye! ada giveaway contest dr Einqa Repliqa. korang berpeluang menang jam cantik. just like page dan share and if nk senang diingati, buat la slogan ke pape ke... insyaallah ada rezeki dpt la tu nnt.. hehe tata


Random Posts