Saturday, April 24, 2010

(Glamorama...ep.7) Hooperz! review.....

Taraaaa..........
ha sempat lg kan aku g tgk movie, walhal next paper adlh killer subject!!!
urgh! release tension jap la der...

Wokey, ttg movie ni, actually aku expect sumthing yg tinggi tp..... bez sbnrnya,,, kwn2 aku yg len sume kata bes, cume cam meleret sket la... sket je.. x banyak... tp yg menarik gelagat famili melissa maureen... mmg unik sgt...

aku tgk smalam, aka 2nd day la, tp yg seramnye.........

x sampai 30 org or mungkin xsampai 20 org kot yg tgk... OMG! seram aku ngan kwn aku (sume 3 org) dlm tu.... takut tetibe ada sumthing ke haha.... tp tu la kan nasib filem melayu... sedey je.... nway. aku mmberi 3.7/5 utk movie ni...

jd, tgu apa lg? g la tgk filem ni.. then share kt sini ape pendapat korg ok?

Tuesday, April 20, 2010

(Satzim's Hotspot...ep.5) Exam Building... ya, im coming........

wargh!!
sempat lg kan aku post entri....
ok juz a very2 short entry...
aku akan ke dewan ini>>>
dewan peperiksaan UM

esok(rabu) utk 1st paper bg sem2 thn pertama... ek eley, 1st year student ke??? haha bio la....
walopun da ramai yg stat dulu exam, tp dak course aku esk br stat.... dgn paper BI. so x leh pandang remeh subjek ni... huhu penat nk merepeat nnt 3 jam sminggu..

Monday, April 19, 2010

(Wacana Ilmu...ep.10) Pusat Asasi sains Universiti Malaya.... Jom masuk sini...!

Urm, entri kali ni bertujuan utk member info kpd pelajar2 lepasan SPM.... Bukan ape, 2 3 kebelakangan ni, ramai junior2 yg tnya ttg tmpt nk smbung blaja lps SPM ni... so, kali ni aku hanya akan terangkan ttg Program Asasi Pusat Asasi Sains Universiti Malaya (PASUM).
Amnya, ada 4 program utama iaitu:

1. Rancangan Persediaan Ke Jepun (RPKJ)... xtau nama dia btul ke x..
- Yang ni, biasanya bdk2 yg str8 A la yg dpt.. x sure kita yg mohon or dia yg tawarkan.. tp program ni 2 tahun, blaja dlm bhs Jepun, then kalo pass trus fly ke Jepun....
2. Program Asasi Sains Hayat
- Sains hayat lebih kpd medic, dentistry, farmasi la.... so spe yg nk amiki kos yg sedemikian, bleh la amik program ni. Subjek yg spesel, aku x sure, tp sah2 la subjek bio2 kan...
3. Program Asasi Sains Fizikal
- Sains fizikal plak lbih kpd kjuruteraan, ke fakulti sains dan sebagainya. Subjek spesel adalah computer programming, engineering math, vector.....
4. Program Asasi Alam Bina
- Yang ni, lebih kpd kos2 yg tersedia kt fakulti alam bina mcm architecture, quantity surveying n sbagainya...

Keseluruhannya, subjek math adalah wajib utk dikira dlm setiap kali exam, manakala 2 subjek terbaik yg len akan dipilih. Msksudnya, ada 3 subjek yg akan diambil kira pointer, tp subjek math yg wajib dia ambik, diikuti pointer 2 subjek lain yg terbaik.... faham x? Haha... tp yg ni utk hayat n fizikal je.... Alam Bina, x silap aku dia kira sume subjek sebab... dorg blaja x sma silibus dgn hayat n fizikal utk kimia n fizik..

bebudak ni br habis buat lab...

Sunday, April 18, 2010

(Glamorama...ep.6) Achik Spin Maut Kemalangan...


SEREMBAN – Artis terkenal yang juga vokalis kumpulan Spin, Abdillah Murad Md. Shari atau lebih dikenali sebagai Achik Spin, 28, meninggal dunia dalam satu kemalangan ngeri di KM 14 Lebuh Raya Kajang Seremban Sdn. Bhd. (Lekas) dekat sini petang ini.

Allahyarham, yang berada di dalam kenderaan pelbagai guna (MPV) yang terbabas dan terbakar, meninggal dunia di tempat kejadian.

Pada masa ini, polis dan anggota bomba masih lagi berada di lokasi nahas dan difahamkan mayat Allahyarham akan dibawa ke Hospital Tuanku Jaafar di sini malam ini.

Pegawai Turus Trafik negeri, Asisten Supritendan Polis (ASP) Abd. Halil Abd. Hamzah mengesahkan kejadian tersebut. – Utusan

Takziah kpd keluarga allahyarham...

Al-fatihah.

Friday, April 16, 2010

(Refleksi Diri...ep.2) Selamatkah Musuh Islam Selama2nya? Renungkan...

sebenonye, ada jugak kebaikan online di masa2 study week ni... huhu. kali ni ana mau ajak anta antuma antum (sori BAarab aku tunggang langgang sket) menghayati dan merenungi kejadian2 yg smakin hari smakin jelas memberi gambaran bahawa dunia kini smakain panas dgn noda, smakin parah dgn kelalaian umatnya,,...

uwah, ana bukanlah baik sgt cuma, ana x mau blog ana semata2 membawa kemaksiatan.... jd ana lebih selesa seimbang dr segala aspek.. hihi

oklah. kt sini ada 2 benda yg ana mau tunjuk,,... kedua2 vid amat menyentap sanubari ana bila ana tengok... jd, utk sentapkan sanubari anta2 skalian, tgk la vid. kalo wifi kt kolej lembab, nasib la.... g la cr port kt McD ke... KFC ke.... ok?

vid pertama>>>

video

haa... amacam> jd kalo anda eh silap, anta2 mau g clubbing, beware ye.... kita x tau bila lantai dancefloor itu akan ranap.... next:

vid kedua>>>

haa... keajaiban bukan? hurm, entri ni bukanlah nk memprovokasi or memanipulasi isu ni.... tp, sama2 la kita hayati dan renung peristiwa2 keliling kita yg umatnya smakin pincang akhlak... wah2. bertazkirah plak... huhu. itu sume hak peribadi. yg penting hati baik, dan jg dosa pahala ok... wassalam.

Tuesday, April 13, 2010

(kuis2 memori lalu...ep.9) Kisah baldi hikmat!!!!

Haaa..... mai dekat, mai2 pilih2, baldi mana anda mau..... mari2 murah2 sumenya! nak yg

lutsinar ada>>>> nak yg cantik anggun bereben pon ada>>> mari2 pilih.... wargh! kenapakah? jual baldi????

Ada apa dgn baldi ni????

Apa yg hikmatnye dgn baldi ni???

Haha, ia mampu mengenyangkan org2 yg lapar.... tp camne ek? Meh aku cita.

Tersebutlah kisaaaaaah........
Lets gamit kenangan dulu2. (tetiba je..)

Thursday, April 8, 2010

(kurasakan sekarang...ep.12).. resah + sedikit kesal.~~~

Hurm, aku x tau la ape nk jd... smakin hr makin give up rasanya. Dan smakin hari gak, aku terpaksa akui, yg jln sedang lalui ni bukan jln yg aku suka n minat. Wargh!!! Tensionnya! Apa guna kita blaja utk jd golongan yg gempak2, tp itu bukan dr diri kita? Jd lah kita ni jurutera, doktor, dan sebagainya yg yg org lain iktiraf sbg kerjaya professional, tp kalo bukan dr hati, ape maknanya?????

Entahla, aku makin give up ngan dynamic. Sbbnya hanya dynamic? “ko gila ke apis, hnya sbb dynamic ko kecewa mcm nk mati, hgg nk tkr kos???? Ko gila????”. Hurm. Aku x ckp pon nk tkr kos, Cuma aku x yakin bleh habiskan degree ini. Kesian bila tgk ada yg sangkut 3 tahun hanya kerana subjek dynamic ni. Tp tak tau la kt mane silap. Aku dpt rasa bila aku habis degree ni pon, aku x kerja di bidang ni.... coz ini bukan ape yg aku minat!
Korg tau kan, kerja beserta minat akan menghasilkan produk yg berkualiti. Aku bukannya jnis yg suka memerah otak la, selesaikan math probs, fiziknya. Xpenah abis sejak dr skul lg!

Yes, akan ada insan2 yg ckp, membazir je, ko ada degree engine, tp x nk kerja sbg engineer. Meh aku jwb kt ko “Elow ske ati la nk keje ape, da itu bukan minat aku. Ko nk jd engineer ke, ko nk jd dentist ke, geologist ke, itu ko punya hal la. Jgn nk pengaruh org.”. haisyh, benci tol bila org hanya pandai2 ckp, tp x pandai pikir. Tp bila kita ckp kt dia, mula la berdalih. Huhu lumrah dunia......

So skang, aku akan cuba utk habiskan degree ini. Dynamic ni, (bukanlah berdoa), aku x tau la bleh pass ke x? Kalo kena repeat smpai 3 tahun, maknanya drpd aku seksa diri mcm tu, baik aku tukar kos, tukar universiti! Argh!!! Tahlah. Tgu je la apa yg akan terjadi.
Tin tong>>> da nk final exam pon. Aku juz nk share, bidang ini bukan bidang dr hati aku. Tp aku kena cuba. Tp kalo dah x terdaya........? nk tak nk aku kena start smula.....

Tolonglah faham... isk2.
tolonglah....................................................

Random Posts