Sunday, January 31, 2010

(Wacana Ilmu...ep.8) Diskusi Ilmu bersama mahasiswa. - Isu PRK UM 09/10

Salam kpd korg sume,
Ok, hr ni, kita juz lyn slide2 yg tlh aku printscreen. Sedikir diskusi ilmu, antara penyokong Gerak dan ProM. Aku x sure bleh nmpk ke x, tp ni je yg aku bleh ushakan.

Jadi, baca dgn positif ye. jgn terlalu taksub dgn apa yg anda wakili, kerana itu x melambangkan anda mahasiswa yg berkualiti. Wah! ayat mst gempak weyh! haha

papepun, layan je la ok...

Hurm, kalo nk tgk lebih jelas, terus ke Galeri Foto Satzim
So? Jd, walau apapun yg berlaku, kita juz tgu keputusan PRK UM ni.... jgn la bising2 kuar result lmbt, sebab anda sendiri yg x puas hati dgn result itu.

dan, satu lg, hrp xde musuh2 da lps PRK ni. bukan pe, mmg kdg2kita terpengaruh dgn emosi, nk2 pulak kena hentam, tp bg yg suke mengomen dan menghentam org tu, fikir lah jugak, org lain pun ada perasaan. ingat senang ke nk berjaga setiap mlm nk siapkan banner, flyers dan sebagainya, walopun kita x sehaluan, tp ini jln yg aku dah pilih, so hormatilah keputusan org.

ni, dah la kita ni bersusah payah sbg jentera parti, pandai2 plak nk hentam org, last2 ko yg bawa diri. apa kes? so, pls tlg faham keadaan org lain juga. PRK is PRK. Tamat PRK, hope xde lg nk ungkit kisah2 ProM or Gerak lg bagus. Boleh. x best lah sbb menda kecik pon bleh buat x bertegur sapa... aduh...

tu lah manusia, susah nk dijangka kan.... nway, Semua yg terbaik utk anda sume....

>nntikan entri perihal suara mahasiswa UM, NC prihatin.

Disclaimer: Semua pengisian bg entri ini adalah berdasarkan pandangan peribadi penulis. Tidak dipengaruhi oleh mana2 pihak. Harap Maklum.

Monday, January 25, 2010

(Wacana Ilmu...ep.7) Sekitar Majlis Penamaan Calon MPMUM 09/10

10

9

8

7

6
5

4

3

2

1

>>>>>>>>>
Siaran Langsung Dari Perkarangan Kompleks Perdanasiswa, Universiti Malaya, (25 Jan 2010).
Hai, Assalammualaikum kepada anda sume, yg masih setia menanti, apakah yg berlaku hari ini, sepanjang Majlis Penamaan Calon MPMUM sesi 09/10 . Jd, tanpa melengahkan masa, kita terus bersama wartawan lokasi kita, saudara Sammy.Ya, anda bersama saya Sammy, utk Satzim's TV. Seperti yg anda sedang lihat sekarang, kedua2 pihak sedang menunggu calon2 yg bertanding yg ketika ini sedang menjalani upacara majlis penamaan calon. Kita dapat lihat ya, kedua2 pihak berhimpun dgn aman, dan dgn penuh profesionalisme selaku mahasiswa berkualiti. Dimaklumkan juga, perarakan ini telah bermula pd pukul 10 pg.
Majlis hari ini dimulakan dgn perarakan penyokong serta calon bertanding di mana kumpulan ProM bermula dr Tasik Varsiti, manakala kumpulan Penggerak bermula dari belakang perpustakaan utama. Untuk mendapatkan gambaran ttg perjalanan majlis hr ini, kita lihat galeria sempena Majlis Penamaan Calon MPMUM 09/10... Roll VT!
Ulasan penyokong:
"saya agak terkilan dgn sesetengah penyokong pihak lawan yg pd saya bertindak tidak profesional. Mmglah ketika berarak, pelbagai sorak dan kata dikeluarkan, tp, bila dah usai smuanya, saya cuba bertegur sap dgn wanita itu dgn berkata, >hai, assalammualaikum,.... tp, beliau hanya berlalu tanpa menhiraukan sapaan saya... inikah yg dikatakan muslim sejati, sebgai saudara sesama islam..????" - Wadie

"alhamdulillah, segalanya berjalan dgn lancar, tp jika dibandingkan, pd sesi lepas, keadaan lebih tegang dr tahun ini.... jd semoga semuanya berjalan lancar hingga penamatnya.. "- Pipah

Sunday, January 24, 2010

(Lakaran Kehidupan...ep.8) Ekspedisi ke Gunung Datuk, Negeri Sembilan.

Pemandangan jauh, puncak Gunung Datuk.

Pada 23 Jan 2010, satu lagi gunung sudah ku tawan... Wakaka, (mcm banyak sgt je gunung yg aku tawan sblum ni).... Kalo nk Diikutkan, ni kali kedua la aku memanjat bukit bukau, gunung ganang... Tetapi, panjatan dan dakian kali ini amatlah mencabar stamina dan mental, dan kesabaran aku....
Ekspedisi ini merupakan anjuran Angkatan Kejuruteraan Islam Universiti Malaya (AKIUM). Kitorg bertolak pkul 9 pg dr UM, dan sampai pkul 1145 kt sana. So pendakian kitorg dimulakan pd pukul 1230.
Apa yg menarik ttg Gunung Datuk ini?

1. laluan mmg mencabar, dengan ketinggian 2900kaki dr paras laut, amatlah tinggi pd penilaian aku yg 'aktif' mendaki bukit ni.

2. Kecerunan yg amat cerun dgn 80-90 darjah, bermakna lutut korg kenalah kuat dgn angle yg hampir menegak itu...

3. Laluan yg sukar, x de la sukar, tp namapun gunung kan, mana ada laluan pejalan kaki berturap, so mmg kena hadapi la, batu2 tajam, jln berliku, pokok2 besar, dan akar2 kayu yg berselirat.
Puas hati, akhirnya sampai ke puncak.
Pemandangan dari puncak Gunung Datuk
so, disimpulkan, ekspedisi kali ni best jugak pd aku, kerna adanya 'tempat misteri'. selain tu, dgn kepuasan maksimum coz bleh sampai ke atas puncak walopun pernah aku berada di zon 'give up'. bayang kan, suku perjalanan, aku dah mcm rasa mustahil nk sampai puncak, tp akhirnya berjaya, walopun dgn slow n steady motion.... haha
jd, bg anda yg berminat nk daki gunung ni nnt, sila2lah bersedia dulu ye, dgn stamina.... kalo x mmg pancit.
Laluan yg curam.

Trivia:

> Disertai 78 org peserta

> Masa diambil utk sampai puncak:

cukup stamina = 1 jam 45 min

kurang stamina = 2 jam hga 3 jam

> Masa diambil utk turun: 1jam hga 2 jam
p/s Apakah 'tempat misteri' yg aku maksudkan? tggu entri seterusnya. Pendedahan berani dan gempar!!!

(Glamorama...ep.5) Nama Sebenar Artis2 Malaysia....

Sebelum ini kita banyak didedahkan dengan nama samaran artis sahaja di dalam media sehingga kita tidak tahu apa nama sebenar mereka. Contohnya seperti pengarah drama terkemuka, Erma Fatima. Tidak ramai yang mengetahui apa nama sebenar untuk Erma Fatima. Nama sebenarnya Erma Fatima adalah Sayang Nor Fatimah Rahmat.

Selebriti selalunya semasa ingin melangkah ke dalam dunia glamor, akan mula mencari nama baru mereka dengan satu niat iaitu, nama yang lebih komersil dari nama asal atau lebih unik dari yang biasanya. Tapi ramai juga artis yang berbangga dengan nama yang diberikan ibu-bapa mereka. Contohnya macam Datuk Siti Nurhaliza.
Jom ckeck nama sebenar artis kesayangan anda!

Aida Rahim – Khalidah Adibah Ahmad
Awie – Ahmad Azhar Othman
Amy – Suhaimi Abdul Rahman
Amelina – Norazlina Amir
Abot – Norimah Muhammad
Ajai – Mohd Faizal Maas
Alfira – Zarinah Ahmad
Ameng – Wan Aminuddin
Adilla Idris – Fadzilah Rahman Idris
Anna – Zanariah Ishak
Accapan – Samynathan
Ah Chong – Mohd Fauzi Manat
Arash Mohamad – Azman Shah Ramlee
A Galak – Zakaria Musa
Awang BPR – Norzaini Mohamad
Azida NS – Ainol Jamal
Aris Ariwatan – Haris Fadzillah Daud
Baby Arin – Lily Zarina
Cico – Eezaq Farrouq Harahap
Connie – Norlida Ahmad
D J Dave – Irwan Shah
Didie Alias – Fadzila Ali
Eisya – Khairul Bariah
Erma Fatima – Sayang Nor Fatimah Rahmat
Ella – Nor Zila Aminuddin
Eman Manan – Abdul Manan Embong
Farra – Farihah Arshad
Gee – Haizatul Rodzie
Gee – Fauziah Latif
Hattan – Mohd Syukri Sharuddin
Imuda – Abdul Rahim Muda
Ilyka – Zuraila Mohd Yassin
Jojie – Rozita Aminuddin
Jay Jay – Mohd Fauzi Darus
Joe Wings – Abdul Zamin Kadir
Jojet – Rodzane Mohamed
Korie – Azahari Aminuddin
Loloq – Rosli Khamis
LY – Rozman Shafie
Lydiawati – Salina Zaimon
Mamat Exist – Mohd Ali Kamarudin
Man Keedal – Rahman Mahmud
Man Bai – Abdul Rahman Osman
Nanu – Sarabanu Baharudin
Nurbisa – Rosli Khamis
N D Lala – Amir Hamzah
Nash – Nasharuddin Alias
Noryn – Norazmahwati Aziz
Os – Yusof Hamid
Ogy – Fauziah Ahmad Daud
Rohana Jalil – Dara Abdul Jalil
Rina Khan – Sharifah Bibi Sarina
Razis Ismail – Mohd Ghazali
Rem – Ramzani
Sheila Majid – Shahila Abdul Majid
Sidi Oraza – Syed Osman Rastam
Sheqal – Shahrim Salleh
Shikin – Aishah Dahalan
To’Ki – Mohd Zaki Mansor
Tantiana – Fatimah Hamzah
Wohnen – Shuhaida Shamsudin
Yem Bai – Abdul Rahim Zain
Ziana Zain – Siti Roziana Zain
Izwan Pilus – Khairil Izwan Pilus
Ani Mayuni – Aishah An-Nur bt Osman
Mila AF – Syarmila bt Jirin
Lisdawati – Nisdawati bt Nazaruddin
Kaer AF – Wan Mohd Khair Wan Azami
Stacy AF – Stracie Angie Anam
Chaq Mentor – Camellus De’lelli Anam
Bront Palarae – Nasrul Suhaimin
Zizan (Raja Lawak) – Mohd Razizan Abdul Razak
Acis = Hashridz Murshim bin Hassim
Aqasha = Firdee Akassya bin Rosli
Camelia = Dayang Nur Camelia bt Abang Khalid
Cat Farish = Farrish Zaquan bin Ramli
Harun Salim Bachik = Harun Aminar Rashid b Salim Bachik
Intan Ladyana = Intan Nurladyana bt Mohamad Yahaya
Jaclyn Victor = Jaclyn a/p Joshua Thanaraj Victor
Jasmin Hamid = Jamiah bt Abdul Hamid
Kieran ERA = Maskiran Jakiran bin Jakomah
Neves Pretty Ugly = Raizan bin Zainal Abidin
Nikki = Nicolette Louisa Palikat
Pierre Andre = Mohd Pierre Andre bin Nazarul Andre
Que Haidar = Tengku Iskhan Shah bin Tengku Haidar
Sazzy Falak = Sazlini bt Shamsul Falak
Yasmin Hani = Yasmin Hani Richardson bt Ismail Richardson
Joe Flizzow = Johan bin Ishak
Zack Taipan – Zulkifli Bin Isa
fizz fairuz – Mohd Fairuz Zainal Abidin
Fizo Omar – Wan Hafizol Wan Omar
Danny x factor – Mohd Khardanie Anwar
Zaibo – Zainal Arifin B aBDUL Hamid
Abon – Shahrizan Ahmad
Ar tompel – Aman Ramli Jaafar
Ar badul – Armaya Aman Ramli
Imuda – Abdul Rahim bin Muda
Bat latiff – Mohamad Ali bin H.A. Latiff
Ibrahim pendek – Ibrahim bin Hassan
Kuswadinata – Kuswadi Bujang
Hamid Gurkha – Abdul Hamid Ab Rahman
Fauziah Latiff – Siti Fauziah Sheikh Abdul Latiff
Nora – Wan Norafizah binti Ariffin
Saloma – Salmah binti Ismail
Sm Salim – Sheikh Salim Sheikh Muhammad Al Mahros
Uji Rashid – Fuziah Harun Al Rashid
Anuar zain – Shahrul Anuar bin Zain
dato shake – Sheikh Abdullah Sheikh Ahmad
Erema – Dayang Zaira Erema Awang Moshdad
Deja moss – Sharifah Hadijah binti Wan Moss.
Dia fadila – Nur Fadilla Nadia Abu Bakar
Elly mazlein – Sharifah Aida Mazlina Bt Syed Hanafi
Elyana – Emeelya Elyana Emrizal
Jamal abdillah – Jamal Ubaidillah bin Haji Ali
Bob lokman – Mohd Hakim Lokman
tauke raja lawak – Zamatul Zamri Zakaria
nurul – noorul huda binti abdul wahab
Mat Sentul – Rasif B Yahya
m rajoli – Mohd Rajoli Mohd Zain
Aziz Satar – Abdul Azez Satta
Eddie Wings – Samsiadi Ulong Idris
Siput Sarawak – Ramlah Bt Mohamed Sulaiman
aishah – Wan Aishah binti Wan Ariffin
dafi – gaddafi ismail sabri
acha septriasa – jelita septriasa
eja – Siti Shahrizah Saifuddin
linda onn – Rozlinda Onn
waheeda – Norwahidah binti Abdul Wahab
shima – Ku Nazhatulshima Kamarazzaman
yatt – Haryati Hamzah
dynas – Wan Intan Edrinas Wan Mokhtar
yuna – yunalis zarai
zee avi @ kokokaina – Izyan Alirahman
sherie merlis – sharifah saadah wan zainal
adam af – Mohd Aizam Mat Saman
nasha aziz – Noraishah Abdul Aziz
tiara jacquelina – JACQUELINA EU ABDULLAH
siso kopratasa – Syed Ismail Syed Omar
dee – syed muradhi
eizlan yusof – Idris Yusof
zul handy black – Nurzul Suphiaan
nadia mustafa – Siti Naziyah bt Sheikh Mustafar
imran ajmain – Ahmad Imranullah bin Ahmad Husaini Ajmain
siput sarawak – Ramlah Dollah
siti tanjung perak – Siti Saudari Samad
rosnani jamil – rosnani ludin
eman manan = manan bin embong
Rosyam Nor – Mohd Nor bin Shamsuddin
Malique Too Phat – Cairil Edrin
AC Mizal – Mizal Zaini
Anita Sarawak – Ithnaini binti Mohamed Taib Salleh
Betty Benafe – Ibtisam
M. Nasir – Mohd Nasir bin Mohamed
Ning Baizura – Ning Baizura bt Sheikh Hamzah
Umie Aida – Umi Kalthom bt Rahmad
Zila Bakarin – Rosmawati bt Bakarin
Sheila Majid – Shahila Bte Datuk Abdul Majid
Tukang Kata Ahli Fiqir – Samsolnahar Sibengat
Ezlynn – Azline Ariffin
Daly Ahli Fiqir – Fadali Mohd Dariff
Enot – Aliza bt Abdullah
Mawar Berduri Ahli Fiqir – Noor Hidayati Mohd Yusop
Nor Aliah Lee – Vianney Anastasia Lee @ Nor Aliah Lee bt Abdullah
Norman Hakim – Mohamed Norhakim
Yantzen – Yantzen Juniwan


disclaimer:
Sumber bagi entri ini adalah dr Oh Artis! . Terima Kasih.

Monday, January 18, 2010

(lakaran kehidupan...ep.7) Sumpahan Rimba Sudah Berakhir.

mlm semalam telah berlangsungnya majlis penyampaian hadiah serta majlis penutup Karnival Teater Universiti Malaya 2010. Sesungguhnya, sudah namapun pertandingan pasti ada yg kalah dan menang. So, buat team Halusinasi dr KK5, anggaplah kita xde rezeki utk tahun ni. bukan apa, lepas dirisik2, banyak dgr keluh kecewa dr team Halusinasi ttg prestasi tahun ni.
Jgnlah sebab prestasi tahun ni, rasa x semangat plak. Utk tahun depan kita bleh improve mana yg x kena. Adatlah kalah menang... Bukan apa, kalau kita sentiasa menang, x best jgk... kita x merasa teamwork ketika susah dan senang. jd, kekalahan tahun ni anggaplah sebagai lonjakan untuk kita suntik semangat baru, dgn 'kualiti' yg baru utk next karnival.

Sebgai warga kk5, aku dah ckup bangga ngan effort latihan korg, coz kalo akulah yg jd pelakon2 tu, nk kena ulang babak latihan utk puluhan kali, haisy, x mungkin... tp tahniah coz korg tetap terbaik dlm komitmen. so, hrp next year, kita sapu sume skali. Slamat Berjaya!
Sinopsis:
Mengisahkan duaberadik yg tersesat di hutan. Si adik diculik oleh haiwan2 rimba yg juga terdiri drpd warga kerajaan diraja serta Raja yg telah disumpah kerana zalim terhadap haiwan. hanya satu penyelesaian utk menghapuskan sumpahan itu, iaitu dgn adanya kasih syg sejati. Namun segalanya berakhir apabila, kasih syg tercipta dr si kakak buat si adik telah menamatkan sumpahan rimba!
Trivia:

Nama Kumpulan : Halusinasi
Hadiah :
>Anugerah Busana & Tatarias Terbaik
> Anugerah Khas Juri
> Anugerah Pelakon Wanita Harapan : Kechik
Disclaimer: Koleksi Foto di atas adalah bukan koleksi peribadi penulis. TQ

Sunday, January 17, 2010

Satzim's Highlight>> Projek Biz@Ten

This is a promo entry,
NEW!!!
AKAN DATANG!!! (dlm masa 1 minggu dr sekarang)
Hurm, apa yg gempak dgn projek tah pape ni? (projek ke?). ala, kira cam projek la jugak. huhu, motif? dan objektif? haha, masih terlalu awal ye. jd, kalo nk tau ape yg akan berlaku dgn projek ni, samada terbengkalai ke, or trus mendapat sambutan ke, atau, suam2 kuku.... kita tgk je la...haha gempak je lebih.

kenapa pilih Ten@10? loh, ske ati la kan... erm, pokok pangkalnya, diz program adalah utk tolong sesama kita...(kerja amal?). boleh jugak dikira kerja amal.... haha,

tunggu update seterusnya.

Friday, January 15, 2010

(wacana ilmu...ep.6)Bahang Politik Kampus Kian Terasa.

Satu langkah berani apabila isu sensitif akan diutarakan di blog peribadi ini. (bahasa pun dah tukar jd skema la)....

Mengikut perancangan, pd 28 jan ini akan berlangsungnya pilihanraya kampus khasnya di Universiti Malaya. Ramai dalam kalangan mahasiswa sendiri seakan endah2 x endah dgn pilihanraya kampus yg akan berlangsung hujung Januari nnt.

entri kali ni bukanlah mahu menghentam mana2 pihak, tidak juga utk memberi promosi murahan kpd parti yg bertanding (walaupun tiada istilah parti dalam pilihanraya kampus), tetapi, lebih kepada memberi komen membina ke arah merealisasikan politik yg adil dan demokrasi.

sesungguhnya, bg saya di era millennium ini, politik di Malaysia serta tidak mustahil di kampus2 juga sudah hilang 'kesucian' & 'kemurnian'nya. seakan2 terbiasa, kedua2 pihak bertelagah dalam memancing undi mahasiswa, yg secara dasarnya, perpaduan masyarakat kian tergugat dan terhakis.

Amalan fitnah antara satu sama lain turut menyumbang kejatuhan nilai integriti mahasiswa. adakah ini yg dikatakan sebagai warga insan minda kelas pertama? Pelbagai cara yg dilakukan dlm usaha memancing undi tidak kira secara bersih mahupun kotor, namun sedarkah wahai para pemimpin, perlakuan inilah yg membunuh segala janji2 manifesto yg anda tabur.
saya tidak menyerang mana2 pihak, kerana kdua2 pihak melakukan perkara yg 'betul & salah' yg jika ditimbangtara, indeks kejujuran dan ketelusan adalah lebih kurang sama. justeru, tidak hairanlah, menjelang pilihanraya kampus ini, sudah ada jemputan 'pelik' yg x pernah dibuat sebelum ini, bg menarik sokongan mahasiswa. Namun inilah realiti politik. Sudah dekat pilihanraya baru jentera sibuk buat itu ini.
Para pemimpin,

Cepat! adakan konsert bg menarik undi mereka yg dahagakan hiburan.
Cepat! adakan ceramah agama bg mereka yg cintakan ilmu islam
Cepat! adakan majlis konsep 1Malaysia, walau niat bertaburan,

dan mahasiswa,

Cepat! pilihlah calon yg berkualiti,
jgn pandang parti apa yg mereka barisi.
Kerana undi anda lebih bermakna di kemudian hari,
biar mereka letak calon yg berintegriti.


Disclaimer:
Penulisan di atas adalah atas buah fikiran dari sisi peribadi penulis tanpa didorong mana2 pihak. Pertimbangan positif amat diharapkan.

Random Posts