Tuesday, April 13, 2010

(kuis2 memori lalu...ep.9) Kisah baldi hikmat!!!!

Haaa..... mai dekat, mai2 pilih2, baldi mana anda mau..... mari2 murah2 sumenya! nak yg

lutsinar ada>>>> nak yg cantik anggun bereben pon ada>>> mari2 pilih.... wargh! kenapakah? jual baldi????

Ada apa dgn baldi ni????

Apa yg hikmatnye dgn baldi ni???

Haha, ia mampu mengenyangkan org2 yg lapar.... tp camne ek? Meh aku cita.

Tersebutlah kisaaaaaah........
Lets gamit kenangan dulu2. (tetiba je..)
Oklah, masa skul dulu, aku duk hostel... sah2 la kan, nama pun SEMESTA tercinta... wawa.... ok, so hostel life kt semesta mmg sgt best utk dikenang. Antaranya ttg baldi hikmat yg mampu mengenyangkan mereka2 yg beduit.... kenapa? mengapa ada sosej plak tetiba ni????
Sebab, mase skul dulu, ramai student2 or lebih tepat lg senior2 buat duit dgn jual hotdog kt hostel..... how???

Modalnya amatlah murah seyh, iaitu hanya sediakan duit modal utk beli hotdog(beli kt Pasaraya Aktif Raub, or Tong Fat), then beli satu botol besar sos cili..... then perkakasnya, adalah baldi hikmat td!

Cara2:
1. Basuh baldi hikmat (yg mgkin milik sndiri, tp mgkin gak pinjam org punye, basuh bersih2 n lap... )
2. Tadah air panas kt water cooler (lokasi femes adalah di blakang bilik warden blok b) or ada yg advance bwk sorok2 heater coil ....
3. Masukkan hotdog2 itu kedalam baldi hikmat tersebut. Biarkan 5 min.
4. Dan sila jerit di dpn tangga aras 1 blok C&D (ni wakil kt blok musy n marikh je tau). Ayatnya >>> “sosej2, panas, murah 5posen je!!! Beli2, ada sos skali!!!”.
5. Dan yg pasti, dlm masa yg singkat, peniaga tersebut kena ulang step diatas skali lg kerana permintaan yg sgt menggalakkan...


Motif??????
Siapakah peniaga Berjaya itu???? Haha, ikon juga lagenda sosej kt smsta sape lg kalo bukan Yusra Asyraf!!! (wah capub ek nama ko yusra)....

Dia ni kira legend la coz dia mmg dpt bnyk untung buat bisnes ni.... ramai yg cuba saingi dia, tp x mampu.... haha,

Nway, bgus la kan. Kalo kt uni ni, siap ada subjek yg wajib buat jualan lg, tp kalo bg kt yusra, pergh! Pro la camni..... expert coz ada pengalaman....

Hurm mgkin ada yg geli bila baca sosej tu diremdam dlm baldi, tp tahla, aku pon ok je kot, tp jgn la baldi berlumut cam kt ats ni! Mmg x la!!! Haha, tp itulah yg best duk hostel kan... kt tempat len mane merasa xtvt mcm tu..... skang nix tau la ada lg ke x xtvt camtu, coz yerla skang kan skul tu dah cluster, so makanan pon kena la dijaga. Maggie pond a x dibenarkan... huhu, sian2 adik2 junior kt smsta kan.... x pe, ada hikmahnya. Tp, korg mmg rugi la jgk haha.... oklah. Sbnrnya bnyk lg yg aku nk share, Cuma, masa x ckup la... nk study lg. Nnt kalo sempat aku share yg lain plak.

Kpd Yusra Asyraf (Facebook) entri bertujuan memuji ko tau... biar junior tau ko legend bab sosej ni... ha, sosej ni sosej makanan, bukan sosej lain ye... (ei, fikiran ke lain je... ) haha.

notakaki:
ilham entri disumbangkan oleh slim ochenggong (nk link gak ke, x yah la kang ramai plak org usha dia..), coz dia mengoffer aku utk mkn sosej yg dia rendam dlm air panas. tq2

4 comments:

FyZa said...

haha..cmna 2 ek sosej dlm baldi..x dak gmbr ke? ;p

New said...

Haha.. best entry nih.. teringat zaman2 kat hostel dulu.. klaka bila pikir2 balik.. biasa la budak2 baru nak naik..hehe.. well, post entry cam ni lagi, best bila teringat psl hostel!

satzim said...

new: isyaallah.. kena ada mood br bleh tulis.. haha tgu mood strusnya..
fyza: nnt sy capture pic sosej dlm baldi k... tp gurlz x buat kot cm laki.. well laki sempoi sket...

Akif said...

sosej dlm baldi la terbaekk. haha. hostel life.

Random Posts