Wednesday, June 29, 2011

(Satzim's Cuisine...ep.4) Misteri Macaroon 'Sesuatu'... resepi dr aku... Jom2!

lama kita x masuk dapur yek... so, hr tu aku ada balik umah jap (maklumla skang ni ngah buat short semester kan) so, bila balik mmg bnyk koje nk dibueknya... tambah2, duk kt KL, ko nak ape.. ckp je sume menda ada... sbg memenuhi hobi masak2, kali ni ni nk try buat macaroon... sape x tau macaroon tu ape, leh google ek.. macaroon ni sejenis pemanis mulut.. bila ckp pemanis mulut ni, mmg rasanya sgt manis... manis gile doe, aku penah try yg jual kt area ikea tu, rm4 sejibik, manis gile.. dah tu tetiba berongga plak tu kt tgh2.. x berbaloi.. so, apa kata kita cube buat sendiri... so, aku pun memulakan operasi mencari bahan2 utk membuat macaroon ni... habis la carrefour n kedai bake with yen tu aku cr brg2 yg dikehendaki... b4 dat, aku bg resepi bahan2 dia ok....
 bahan2nya adalah:

80g putih telur yg disejukkan
65g gula kastor
80g serbuk almond
140g gula aising (patut la manis)

cecaranye:

1) ayak gula aising dgn serbuk almond itu...
2) pukul putih telur bersama gula kastor hingga betul2 kembang,
3) kemudian baru masukkan sedikit demi sedikit campuran gula aising dgn serbuk almond td...
4) guna plastik aising, n buat bulat2 atas kertas gris atas dulang pembakar.
5) biarkan 30minit, dan br bakar 140-150C selama 20-30 minit.

jeng jeng jeng........

nak tgk x hasilnya??? hehe kita segan la kt korang,...xpe2, meh aku tunjuk gak...

taraaaaaaa....................

haaaaaa, misteri kan.... aku gune nutella choco sbg fillingnye... haaa, ape? knapa macaroon aku x sama ngan yg kt atas td??? wellll, ni la resepi aku... aku x men la tiru2 cara masak org len... (boleh x cmtuh???) haha, adoyai.. penat tau aku buat macaroon, tp inilah hasilnya.... "Misteri Macaroon "Sesuatu"".... ape yang 'sesuatunya'??? aku punye macaroon x kembang punnnn.. huhu, then dia punye kaki kt bawah macaroon tu pun x kuar.. isk2.. sedeh2... tp ape yg misteri nye plak???

MISTERI:::::
1) memula aku rajin nak mengayak gula aising ngan serbuk badam tuh, tp sampai suatu ketika, arghhh, motif buat keja ni??? last2 aku cmpurkan je semua2 tu... hahaha
2) aku pukul putih telur tu gune handmixer... org ckp kalo dah cukup kembang putih telur tu x jatuh kalo diangkat... tp dlm resepi tu kata jgn terlebih pukul.... haaaa sudah... aku pun men pukul n agak2 je la samada dia dah kembang or x, so aku tibai je...
3) kalau ikut cara sebenar, korang kena lukis dulu kt kertas gris tu bulatan2 guna syiling ke, ape2 la, snng nnt nk tekan banyak mana adunan tu, tp aku ni dalam hati..."ceh, picit je la, ape yg susah... agak2 bentuk n saiz sama sudah la kan.. haha... then, yg jadinya....:
cantikkkk..... haha

4) then aku mmg malas nk tunggu 30minit... so aku terus je bakar... lalalala, so hasilnya....

sedap! n crispy sgt.... hahaha... ayooooook!
bila mak aku balik, dia try, n kata " manisnye!!!"... aku pun x tau nk kata ape.. sbb mmg namanya pemanis mulut... then aku kata kt mak aku, "Kat KL sebiji ni jual rm4-6 tau...". mak aku terkejut, makanan yg cmtu tu mahal gile???

haha... dalam hati aku..."Tapi bukan macaroon yg 'sesusatu' camni la harga rm4-6... hehe =)

tapi tetap nampak sedap kan???? =)
Pengajaran:
-Jgn malas2, kalau x nnt x berjaya. (ingat tau.. haha)

(Lakaran Kehidupan...ep.14) RealPost. Festival Seni Universiti Malaya 2011-Gema Nusantara KK5. -Kecundang Bergaya (nak jugakkkk... haha)

 .
 .
lalalalalala, selamba jek kan, berbulan2 lepas entri PrePost Feseni UM-Gema Nusantara, barulah entri Realpost yg sgt2 dinanti neh dikeluarkan... muahaha... so, jom kita bace pahit manis perjuangan dancers2 Gema Nusantara yg sumenya jd gaban tau ni... huhu

Hurm, btw, taun ni sumenye buat keje last minit. Cr koreografer pun lambat, hingga banyak menda yg x sempat dibuat.. Ni sume sbb ura2 feseni 2011 dibatalkan.. plus, aku jd pengarah Feseni utk kolej 5, lg lah pening kepala... Tambah pulak koreografer kitorg mmg x amek port ttg kostum(almaklumlah, dua2nya lelaki gagah perkasa... ceh), so, sgt2 terharu bila sume dancers sanggup kuar hingga RM200 sorg utk beli kain, props, aksesori dan sebagainya..  Tu belum lg kerja2 jahit menjahit hingga 2-3 pagi... siap beli mesin jahit mini lg tuh... papehal, ni entri paling banyak pic... lalala layan je la ek..
ni la jejaka2 tarian asli 5th.. haha

ngan abg fariz n jabar
ni plak gadis2 melayu 5th... 

nilah hasil idea kitorg sendiri, entah la, match ke x ungu ngan merah ni. aku x ske kaler merah sbenarnya. kalo ikut aku nk royal blue ngan peach/orange... huhu
lagi...
intro pon dah kelaut... aityoooo~ cmne la nk menang kan???





OK, tarian kreatif lak...
 ni lak kostum tarian pelanduk "Lanjau"






gamble x, habis je perform, trus g kuar makan2 kt luar dgn kostum n mekap over tuh... haha sume org tgk kitorg... lalala,...
Kak syika n emon!!!

ni adalah senior n kengkawan kolej yg dtg memberi sokongan.. terharu gile!!!



ON STAGE " LANJAU"






sape la dorg ni... aiyooo... mekap cair da... over giler make up.. x sanggup aku nk tgk muka.. huhu


havoc gile,... walopun keputusan nan hado, tapi ttp bergaya... haha


omg, tarian ni mmg pancit... 

cite sebalik kain team GN 2011:

- Baju kurung perempuan siap seminggu sebelum pertandingan. (tempah kt kampung aku... huhu)
- Kain Samping Lelaki dibeli sehari sebelum pertandingan
- Butang baju melayu lelaki dibeli selepas sesi suaipentas (OMG!) dats mean, kurang beberapa jam nk pertandingan baru beli... huhu
- Seluar tarian kreatif aku yg jahit, tetiba bg mereka yg bersaiz kiut, mantap sgt lak muntut dorg. so bergegas aku mencari kedai jahit area UM utk buat yg lebih besau...
- Selempang perempuan pun aku hantar kedai jahit utk jahit tepi 1 day before hr pertandingan.
- Ada kostum tarian kreatif yg x sempat siap hingga kena bwk ke DTC masa sesi staging utk dijahit... hua2.
- Acara tarian asli hari ahad, satu lg yg hampeh van kolej yg dah ditempah dr awal2 xde pemandu... ni mmg vavi~ seb bek ada kak Ada (JTK kolej yg sanggup hantar)...
- Staging tarian asli mmg hampeh! down gila! serabut plus x nampak lantai. sume pening n blurrr.. Then, balik kolej kitorg run 2/3 kali kt tgh2 dewan makan kolej...
- Staging tarian kreatif better sket, tp dah terlambant sbb org yg jaga lighting pun br tau dia incharge, so lighting mmg x yah ckp pape la, hado~ aku x suke spotlight tu...
- Tema sesi latihan GN taun ni " Aku Bukan Penari "... haha aiyoooo, sume org bukan penari, tp kita try habis baik...
- Tarian asli, mase perform, bnyak yg tingtong ats stage. haha, aku xde tintong tp nyaris je, sbb lighting silau, pusing2 tetiba x nampak nk g mana... huhu... seb bek x berlanggar...
- Tarian kreatif mmg penat, durasi 13minit dr awal hngga akhir xde peluang keluar stage pun. berencak dr awal hingga akhir.. semput gile!
- Mase intro tarian kreatif bnyak gimik yg x jd... isk2... plus tong yg ditarik depan aku terbalik dan lampu2 pd tong tu berterabur,( dan2 je kena kt tempat aku..) apalagi, improvisasi la jawabnya, menari sambil kuis2 lampu2 n rumput2 tu ke luar stage... haha
- tarian kreatif taun ni bnyk bercakap masa atas stage... haha, OMG ni x sepatutnya berlaku ok.. ingat, jgn bercakap masa perform,,,... tp kitorg bercakap2... "weh, aku dah pancit"... haha
- xtau nape, taun ni tiap kali nk praktis time maghrib mesti badan2 aku timbul gatal2. mcm kena ulat bulu.. OMG, sape la yg dengki ngan aku ni.. tau la aku 'hebat' menari. kwang2.. tp siyes, bila nk g ppum je trus surut.. 3 hari cmtu... hurm...
- Abg fariz baik, (baik sgt ke??) dia penah marah masa praktis, tp time dia tgh panas aku xde... huhu.. ni disebabkan x bagi komitmen.. lalalalala
- Jabar, dia cpt nek angin sket... kes xleh bwk zapin suara siam tu mmg akan ingat smpai bila2 la... aku pun 1st time tau aku give up mase tu hingga aku sendiri pun tarik muka... xpenah2 mase menari aku tarik muka, coz aku akan cube buat, tp kalau dah xleh kena paksa gak... kena la buat hal sket... huhu seb bek ada Jojo, awek si jabar yg tenangkan keadaa... huhu..


oklah, taun ni mmg x menang pape pun... xmau ckp lebih2 ttg sape mng ke ape ke, tp kita kena terima je kan.. team kitorg pun bnyk kekurangan taun ni.. so, utk taun depan aku dah plan awal2 dah... harap menang la 5th taun depan... hurmmmmm~ tata

Wednesday, June 15, 2011

(Glamorama...ep.9) Meluatnye layan drama korea~~~ wuwuuuu... tapi nak jgkkkk!

wakaka~ pelik je aku ni... time nk exam bagai baru la sibuk layan citer drama korea.. haha, pastu cuti kt umah duk layan drama tu dlm bilik hingga kena marah ngan famili sbb asyik terperuk dlm bilik je... adoyai~

tapi...
skang kan xtau nape aku meluat sgt nk tgk drama korea ni... OMG! tapi dlm meluat tu, 'tertengok' jgk haha... bukan meluat ape, tp cm, arghhhh nk melalui bermacam dugaan dlm cite tu, sedihnye lg, ahhhh x tahannnn~

rasa mmg nk carut je.. knapa dia mcm ni.. bodo tul, jgn la g kt laki ni... bla bla bla... haha kan2... korg yg layan pun sama cm tu kan... muahaha... penat la berazam, 'ok, lpas episod ni, nk study jap...'... malangnya, bila dah abis, tertekan jgk next episode... kan??? sama x kita??? pandai je dorg letak scene yg nk bt kita nk tgk next episode lak.. haisyh~~~

aku ni plak, yg kesiannya, meng'copy' movie dr org je... nk donlod, software aku x selaju pendonlod2 yg len... so, mmg saket sbb bila copy, tetibe dah tgk sampai episod 3, next, episod 4 xde donlod lg.. OMGGGGG! sakit2... haha terpaksa tgk drama len.. then tgk drama len, tetibe ada satu episod x donlod subtitle plak.. aiyoooooo~ gile tol... hurm.. skang ni mmg bercampur2 drama korea yg aku tgk.. btw, skang aku lebih prefer FILEM korea.. sbb lebih pendek dan xyah tahan perasaan sgt... haha boleh??? aku suke filem My Tutor Friend.... yg ni besh n lawak n besttttt sgt...best best best best (aku tau cite ni dah lama... haha)

then, drama plak, aku br habis tgk Playful Kiss... OMG, drama ni mmg menyeksa aku dgn heroin yg menguji kesabaran... 'lembab' nye la pompuan tuuu... terkejar2 kt laki je kejenya... haisyh

then, dah habis tgk My Girlfriend Is A Gumiho... yg ni, heroin cntik, tp hero 'boley la...'.. huhu tp aku bnyk forward2 gak la... kwang2.

next, aku mmg suke ngan drama ni.. x abes lg sbb x copy abes... haha  so tergantung jap.. TAPI, drama ni paling aku suke... wah2.... " Cinderella's Stepsister".  OMG perfect!!! hero kacak! ske heroin dia yg comel! plus ada taecyeon 2pm... haha.. so bek korg layan citer ni...


hero dia>

heroin>
aku ske watak dia ni... wah2... dia suke pendam sume benda.... suka2~

ni cinderella nye>
mula2 aku nyampah gile ngan dia.. manja nk mati.. then aku terkedu lps dia snggup makan kuih yg mak tiri dia dah cmpak atas pasir... isk2... tp aku still suke akak dia..

ni> sape la yg x knal... muahaha

ok pastu, cite 'Marry Me Mary'... yg ni heroinnye sama ngan heroin Cinderella's Stepsister... haha, aku suke dia... tp versi kebudak2an la dlm drama ni... aku x abis tgk gak cite ni... cm biasa la... cite dia kan bnyak nek turun... huargh... tp, cite ni sweet, tp xde la sweet sgt... tp best...

lagi...'My Fair Lady'.... yg ni pun x abes tgk lg... tp best jgk...bersedia utk rasa sakit hati sbb pompuan ni,ala2 buta dgn cinta... aku x sanggup nk tgk part konflik.... huhu, so tergantung jgk.. lalalala....

Only You... cite ni slow n flat je aku rasa,,, sbb aku tgk then lps ep3/4 trus aku nk cepat2kan, then trus tgk last episod... haha tp heroin dia sama ngan heroin Sassy Girl... so, best la jgk...

Yang Paling besh!!! "I'm Sorry I Love You"....
OMG OMG OMG OMG OMG... korg kena tgk cite ni.... cite ni xde happy ending ok!!! x mcm cite len... mmg perfect!!! mmg sedih sgt2.... isk2.. ending pun mmg tacink... huhu... heroin dia kiut... huhu

so, saya amat memerlukan kekuatan utk menghabiskan sume drama2 yg tergantung ni... huhu dats why aku prefer filem...haha so, bila la agak2nya habis aku tgk sume ni ek... so, korg plak layan citer ape???

TRIVIA:
Top 3 yg aku suke dr yg kt atas ni:

1- I'm Sorry I Love You
2- Cinderella's Stepsister
3- My Tutor Friend

ehem2... actually, all three of them sharing the no 1 placing... must see! haha

Random Posts