Friday, June 18, 2010

(Tirai Privasi...ep.6) Tag mengetag..... haisyh....

1)adakah anda rasa anda hot?
Aku x rasa gitu, tp org len slalu bgtau kt aku yg aku ni hot... haha.~

 
2)upload wallpaper yang anda guna sekarang...

3) cerita pasal wallpaper tersebut.
Pose yg menarik... Nampak muke pompuan2 melayu je. Cumi dgn senyum ayu kambing dia. Lin dgn senyum gatal, aima, senyum kerek je, n kyra cam gatal lebey je.. ahah abih la aku... yg penting muka laki ttp eksklusif.. haha~ yg penting mantop mase feseni tu.. haha prasan...

4) bila kali terakhir anda makan pizza?
Cik Aribah blanja aku n kosmate2 yg lain.. wuwu~ da lame kot. Dlm bulan3/4 ari tu da.. koz aku x suke sgt ngan pizza... suke salad je.. huhu

5)lagu paling latest anda dengar.
Asmaulhusna,... peh.. btol la... DCT nyanyi.

6)apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
Berblogwalking ke blog org len.. tgh jg kedai.. isk2. Keja mase cuti...

7) dipanggil nama apaselain nama sendiri, anda?
.Rain.
Haha coz aku hot cam dia... pcaya ke? Tp btol la... haha
Satzim! yg laen tu, xperlu kot... hehe

8) tag lagi lapan orang.

 
   1     1. Hans
   2     2.Hana@Anne
   3     3.Sham
   4     4.Telor
   5     5.Frank
   6     6.Adieq Macho
   7     7.Cik Tot
   8     8.Dhiya

9)siapakah orang no. 1 kepada anda?
hans adalah blogger paling rajin dtg ke blog aku..... sgt peramah orangnya.. haha, pdhal x penah jumpe pon... 

10) katakan sesuatu kepada orang no.5
Frank Azry, kalo ko da pandai, sila2 la ajar aku tau... dynamic nnt kita study lg ye.. haha

11)no. 3 ada hubungan dengan sapa?
Nadzatul Aima. Diorang mmg rapat dr Pasum lg.. plus, sham pun rapat gile ngan Aina. Tp skandal paling hot dia ngan Radin...”cinta Radin Cinta suci”... suci ke?

12) bagaimana pula dengan no.4?
Telor, orang yang genius. Pandai tp pendiam yg amat... dia ada kapel k eek? X sure.. dia susah nk ckp...... isk2

13)pesanan kepada orang no.6
Erm, br prasan kt FB dia br bukak smula blog dia. So trus aku tag.. haha

14) kata2 cinta untuk orang no. 2.
Pergh,... bahaya ni.. nnt ada org mara seyh... tp knal ngan dia dgn entri kontroversi feseni Um 2010.. haha.

15)adakah no.7 dan no.8 mempunyai persamaan?
Ehem, dua2 ada blog. Haha, sorg kwn bek aku(dhiya) laki tau... n cik tot, pon kwn di alam siber.

16)berikan 5 perkara yang anda tawu tentang orang yang mengetag anda
1.    Dia sgt poyo, plus kalo bleh dia mmg sngaja nk sentiasa susahkan aku.. haha kejam.
2.    Dia xde la baek sgt, tp mmg excited kalo ckp ttg bab ‘telor’. Dia suke telor... haha
3.    Dia suke dtg luah prasaan, tp xde org layan. Wakaka, kalo ada pon kira kesian je la kan...
4.    Dia join team drama kolej aku, tp watak yg x penting pon.. ckup la skit je part dia..
5.    5 je ke, kalo bleh aku nk list bnyak lg ni.... ok yg last, zamel suke korek idung pagi2 sejurus bgn tido.. haha~

 18)perasaan anda semasa buat tag ini.
siot je.... malas seyh... 

19)Adakah anda tahu y si Razman itu sengal??
siapakah???

20)gay or lesbian
I’m gay. Haha... sila rujuk kamus dulu ye, gay tu ape..... haha... kontroversi la... saya mmg periang!

Amin, abis gak..... huh, zamel punye keje..... hampeh tol.

Wednesday, June 16, 2010

(Satzim's Hotspot...ep.6) Kes Aimulrasyid Amzah. Iktibar dan Pengajarannya.

Salam sejahtera, serta salam 1Malaysia.


Hari ni entri serius sket... so jgn termuntah dgn ayat2 yg akan digunapakai dlm baris seterusnya... hehe~

Mungkin da lama berlalu kes seorang anggota polis menembak seorg remaja berumur 15 thn, Aminulrasyid Amzah. So, ada sedikit kemusykilan la kan... di tambah pulak bila anggota polis tu disaman serta akan didakwa...

Sebelum tu, aku nk tanya dulu la, anda sume, korg sokong pihak yg mana? Pihak keluarga remaja tu, atau pihak polis?

Wokey... jom kita bongkar  kisah ini....

Baca sedutan Laporan Polis rakan AminulRasyid.
--------------------------
Pada 26/04/2010 jam lebih kurang 12:00 pagi saya keluar menaiki kereta kawan saya bernama AMINUL RASHID BIN HAMZAH pergi ke sek 7 Shah Alam kedai mamak Ali Corner untuk berjumpa dengan kawan saya bernama Mohd Basir yang mengalami masalah motor pancit.

Semasa hendak pergi ke tempat kawan saya, kami telah tergesel dengan sebuah kereta nombor pendaftar dan jenis kereta tersebut tidak ingat menyebabkan AMINUL RASHID menjadi takut dan melarikan diri untuk balik ke rumah di Sek 11 Shah Alam.

Selepas keluar dari kedai mamak, kami dikejar oleh beberapa buah m/sikal no. tidak ingat kemungkinan kawan-kawan kepada kereta yang kami gesel tadi. Sampai berhampiran Bulatan Kayangan di Sek 12 Shah Alam, salah sebuah m/sikal tadi hendak memotong kereta kami tetapi terlanggar bahagian belakang kereta menyebabkan penunggang m/sikal terjatuh.

Oleh kerana terlaku takut, AMINUL RASHID memandu ereta dengan laju dan memotong sebuah kereta Polis MPV menyebabkan kereta polis tersebut mengejar kami. AMINUL RASHID menjadi bertambah takut dan membawa kereta dengan laju tanpa menghiraukan keselamatan kami dan juga orang awam. Kereta polis terus mengejar kami sehingga ke Stesyen Minyak Caltex Sek 11 dan saya terdengar tembakan bertubi-tubi mengenai tayar belakang kereta menyebabkan kereta yang dipandu AMINRUL RASHID terhoyong-hayang dan tergelincir dan masih dapat dikawal.

Dan semasa saya terdengar tembakan kali terakhir terkena pada kepala AMIRUL RASHID menyebabkan beliau jatuh diatas riba saya dan saya nampak bahagian belakang kepala AMINUL RASHID berlubang dan berdarah. Kereta kemudiannya tidak dapat dikawal lalu terlanggar tembok rumah orang lalu berhenti.

Saya keluar dari kereta untuk menyerah diri saya dan salah seorang daripada anggota Polis menendang saya dan belakang dan kemudiannya Polis yang lain terus terus memukul dan memijak saya beramai-ramai. Saya meronta-ronta dan dapat melarikan diri daripada anggota Polis tersebut lalu balik kerumah. Saya mendapat cedera di tangan kanan, kaki dan sakit kepala. Tujuan saya buat laporan adalah untuk menceritakan semula perkara sebenar yang berlaku ke atas diri saya dan kawan saya yang… Sila klik  untuk membaca untuk paparan report yang lebih jelas
----------------------


Difahamkan kejadian tu berlaku semasa Aminulrasyid ni bwk keta kakak dia. Bila kita kata bwk keta, dengan umur baru 15 tahun, bermakna dia tak mempunyai lesen. Dan mungkin Aminul Rasyid ni gelabah, lalu cuba elak dr ditahan polis. Yelah kan, da xde lesen keta, sah2 la takut ngan polis. Jadi dia cuba larikan diri...

Bagi pihak polis pula, untuk mengenalpasti penjenayah, bukannya ade label “Oh, sayalah penjenayah yang kamu cari” pada badan suspek ketika kejar mengejar. Jadi, kita tak boleh salahkan pihak polis semata2 sebab mereka hanya menjalankan tugas.

Saya bersimpati dengan nasib keluarga remaja ini. Saya cuba meletakkan diri saya sebagai ahli keluarga mangsa yg terbunuh, juga sebagai ahli keluarga polis yang juga akan didakwa.
Bg keluarga mangsa, memang susah utk terima keadaan ahli keluarga yg disayangi, pergi menghadap Ilahi, tp bg keluarga polis yg didakwa itu pula, sudahlah terbeban dgn tanggungjawab, kesudahannya, sendiri yg masuk lokap.

Jika kita bandingtara keadaan itu, ( kita tolak sebentar andaian2 lain, spt parang yg dijumpai di dalam kereta mangsa, dan sebagainya) siapa sebenarnya yg lebih teraniaya? Siapa yang terpaksa menerima hukuman atas kecuaian siapa?

Satu fakta yang perlu diperhalusi. Adik Amin kita dibenarkan utk memandu kereta walau tidak mempunyai lesen. Jangan peduli dengan mereka yg memerli bahawa “hukuman memandu tanpa lesen sudah bertukar dgn hukuman mati”, kerana mereka kabur dengan undang2 negara sendiri. Kita seharusnya peka, bilamana kita memandu kenderaan tanpa mempunyai lesen, bermakna kita sedia menerima apa jua risiko yang bakal berlaku ketika memandu.. jadi mengapa harus kita tuding jari kpd pihak berkuasa? Tidak kisahlah sama ada polis peronda, JPJ dan sebarang pihak sekalipun...

Bila anda sedia utk berkahwin, anda harus sedia dgn segala apa yg akan berlaku kelak. Dalam kes ini, saya bagi satu keadaan. cuba anda bayangkan, jika kereta yg dipandu oleh Adik Amin, terlanggar seseorang, lalu menyebabkan kematian. Polis terus mengejar kereta Adik Amin dgn cara membawa kereta dgn cermat, takut langgar lubang atas jalan, serta mematuhi had laju yg dibenarkan... dan yang paling penting ‘hanya sharp shooter’ dibenarkan utk menembak. Tapi awas! Jgn tembak sembarangan........ akhirnya suspek yg dikejar terlepas. Bagaimana polis nk menjawab keadaan ini? Apakah mereka akan didakwa oleh keluarga mangsa yg dilanggar mati atas sebab kecuaian polis yg menyebabkan kematian? (kerana polis yg menyebabkan suspek membawa kereta dgn laju lalu terlanggar mangsa). Apakah pula ratapan keluarga mangsa itu?

Jadi siapa yg bermasalah di sini? Saya hanya berpendapat, tetapi bukan menuding kpd sesiapa. Bagi saya, insan yang membenarkan Adik Amin memandu kereta itu yg lebih wajar kita beri perhatian. Saya kira, sudahlah dia membenarkan remaja bawah umur memandu kereta, jd bermakna dia bersedia utk terima sebarang risiko yg bakal berlaku. Tidak kiralah jika Adik Amin membawa kereta tanpa kebenaran serta tanpa pengetahuan keluarga, kerana itu tetap dianggap kecuaian dipihak mereka. Dan pastinya, kecuaian itu tidak seharusnya dipersalahkan pd pihak lain.... apatah lagi ia berpunca dr kesilapan kita sendiri.

baca lagi...

Saturday, June 12, 2010

(Kuis2 Memori Lalu...ep.11)Demam bola di serata alam....

Pergh....
Skang tgh demam bola...
dimna2 juge ada kisah bola...
bukak paper pon ade bola...
dlm khutbah jumaat pun ade sebut ttg world cup tau....
punye hot world cup ni kan...

aku x brani la nk goreng lebey2 ttg world cup ni... kang termalu n tersalah fakta... haha, punye la nk buat2 tahu.. " Smalam Portugal lwn Korea slatan bape agregat dorg?"... haa  sudah... ape korg nk jawab.....

adoyai... tp aku mmg x minat bola la... sowie2... haha
family aku pun kureng... juz tgk match yg penting2 je.... final nnt la... tp badminton la paling aku suke...
suke tgk n suke main gak... tp kat kolej ni... saje je bg chance kat org len.... kang kalo aku masuk, lepas ke MASUM, SUKMA... haru plak... study tah ke mana... wakaka~

hurm,,,
aku bukan x penah men bola... penah la.. tp jrg2 n mungkin amat jarang... huhu,...  futsal lg better sbb padang nye lg kecik... x jauh sgt la nk kejar2... jimat lemak la katakan.... lemak kan menyumbang tenaga jugak pd badan... haha...

aper? x caya aku maen futsal.. iney suda lebey.. haha... meh aku bg bukti ok..
 see....ni br lepas sumbat satu gol. main futsal sambil tersengih2 lg tau..

lagi gamba2...

Thursday, June 10, 2010

(Lakaran Kehidupan...ep.11) Misteri Komuter yg Slalu 'mati' mengejut.....


Wee~~

Nak tau sape kt sini yg slalu naek KTM komuter???
Ha? X tau ape tu KTM komuter? haisyh.. ape aku nk jwb ni ek.... erm..

Ok, secra ringkas la, KTM kan keretapi tanah melayu... komuter is komuter la.... haha haaaa... ape kes aku nk promote KTM kt cni?

Begini citenye.. td aku bace la paper.. BH kot.. then ade brita ttg penaik2 n pengguna2 komuter terpaksa turun dr tren sbb ada masalah teknikal... pastu, dipetik jugak ada pengguna yg merungut, bila tibe kt certain tempat, tren akan ‘mati’ gitu je..... bnyak kali la kan... so dorg x puas hati la...

Tetiba aku teringat keluh kesah sorg hamba allah ni... nama pakcik ni aku da x ingat. Tp dia keje ngan KTM berhad la.... nk dijadikan cite, awal april 2010, jabatan aku ada buat lawatan industri ke KTM. So mase tgh belek2 koc tren ktm tu, pakcik ni bgtau la... dia slalu dgr org ramai merungut ngan keadaan KTM komuter yg tetibe mati mengejut.... tp, Tahukah anda ade kisah disebalik kejadian tersebut?

Persoalannya, knapa tren tu bleh tetiba mati kt certain tempat je.. aneh kan? Menurut pakcik tu la, mcm yg sedia maklum, jln or landasan keretapi ni bukannya terang cam lebuhraya.... kebanyakannya diterokai dr hutan2 lalu dijadikan landasan ketapi... so bila kita ckp ttg hutan ni, tau2 je la kan ape yg terdapat di kwasan2 gitu..
pakcik ni la yg share cite2 tu...

Aku n kwn2 aku pun mula2 susah nk caya ngan cite pakcik ni... tp disebabkan, aku pun da pernah melalui keadaan yg sama, so sikit sbanyak aku terima la jgk... pakcik tu ada ckp, kalo komuter area stesen Mid Valley n Seputeh tu slalu berlaku tren mati mengejut.. n aku akui, mmg pernah aku lalu keadaan tu...
Inilah gudang tmpt KTM baikpulih tren2 mereka...@depoh Sentul.

Yerlah, aku slalu g umah abg aku kt kajang, so, naek tren tu la.. tp bila lepas je stesen seputeh tu, mmg tren akan stop mengejut. Mcm xde letrik. Sume stop.  Aku rasa mmg setiap kali lalu situ kot... tambah2 lg kawasan kt situ mmg ade semak2 sket kan...

So, agak suspens la jugak dgr citer pakcik tu... dia ckp, utk selesaikan masalah tu, perlukan org tertentu je tau..... yg betul2 berpengalaman... kalo xde org tu, habis la kan... haaa... sudah, lepas ni korg pun cuak da nak nek komuter... pastu kitorg tanya la knapa mesti kt area seputeh tu? Yer la, kan dkt ngan jlnraya gak kan..... then,

Pakcik tu terangkan la.... mcm ni....

Saturday, June 5, 2010

(Kurasakan Sekarang...ep.14) Kisah Siasatan yg x brapa berjaya....

huarghhh.....
lame x hapdet...
sowi kengkawan bloggerz skalian... skang mase cuti ni bz berbuat kerja...
huhu

n to hans, sowi x slalu dpt brblogwalking ke blog anda... tp nnt bila keadaan da kembali spt sediakala, akan ku tebus sgala jasa2 anda n mereka yg slalu ke blog sy ini... wow!

wokeyh, skang tgh berasa terkilan ni... n nk mintak sket simpati dr anda yg sudi jengah ke mari...

alkisahnya... cam yg kita tau., bila start je cuti skul, berlembang2 majlis kenduri kawen... tp sblum tu aku nk intro lain sket....

aku ni.... habis je darjah 6, trus msuk skul berasrama yg terletak di daerah berlainan.... huhu habis 5 taun, trus smg study kt KL n sampai skang still kt KL....

so... aku xde kwn yg rapat kat kampung ni... OMG!!! so, masalah skang da timbul........

bile tibe je musim kenduri kendara, pergh, aku pon slalu kena marah ngan mak aku sbb liat nk g kenduri kawen org... hihi... kalo dulu mase skolah lg, ok la bleh dtg g mkn je... tp skang dah muda belia... xkan nk melenggang dtg mkn je kot... sah2 la kwn2 skolah rendah aku dulu ada, n dorg buat keja2 ..... huhu

Random Posts