Tuesday, January 31, 2012

(Satzim's Cuisine...ep.5) Yeay! Berjaya Buat Apam Polka Dot! Ko hade???

okeh utk makluman anda sume, ini adalah percubaan kali kedua setelah gagal buat kali pertama dulu, tatkala apam yg tidak mengembang dulu... jadi, dengan cuti yang singkat, aku pun try utk apam polka dot ni utk kali kedua.. jeng3! sebelum tu, bg sape2 yg nak try, aku share resepi ni dulu ok.. senang je, n barang2 nye murah amatz:

Bahan A:
3 biji telur ayam   (disejukkan)
200g gula kastor    (disejukkan)
1 sudu teh ovallette   (menda ni kaler kuning, ada jual dlm botolkecik.. murah je.. utk melembutkan apam itu nnt.. )

Bahan B:
255g tepung gandum
3/4 cawan susu segar/susu rendah lemak   (x kisah la, aku guna fresh milk dutch lady)
1 sudu teh baking powder  (bakibg powder ni x sama ngan tepung penaik ok... dan x sama jgk dgn soda bikarbonat : almaklumla, aku pun slalu tertukar2 menda2 ni.. hihi)

Bahan C:
Filling/inti. Korang bleh gune apa2 jem, peanut ke, sume boleh.. =)

Cara2nya:
 
~utk lagi senang, beli acuan apam kecik2 ni... murah je.. aku beli kaler hijau ni kat Giant. RM2.99! mahai! kat mydin or kedai2 biasa RM1.50 je utk 12 pcs...dinasihatkan beli la 2 dozen, cepat sket siap..~

1- pukul bahan A sampai kembang. maksud kembangnya adunan A tu, adalah sampai bila korg angkat hand mixer tu, adunan tu jatuh dan dia lambat mendap, menampakkan alur2 adunan yg baru turun tu, dan mendap perlahan... haaa. faham x? buat2 faham je la ek.. hoho
2- Pastu, ayak dulu tepung gandum dgn baking powder. Aku mls nk ayak, so aku kacau2 guna sudu je.. lalala then masukkan campuran tepung n baking powder tu ke dalam adunan A tadi, dan pukul. masukkan sikit2 tapung tu, selang seli dgn susu segar tu.. gilir2 la, masuk susu, tepung, susu, tepung... sampai abis susu n tepung tu...
3-pukul sampai kembang. maksung kembang, pun sama, biar jadi sampai tinggal jejak bila korg angkat adunan tu...
4- bahagikan kepada beberapa bahagian, ikut kaler yg korg nk buat la.. aku buat 4 kaler je.. dan masukkan dalam piping bag. since aku xde piping bag, aku gune plastik bungkus2 lauk2 kenduri mak aku. nnt potong je hujung dia tu kan..
5- then, skang masa untuk menyerlahkan kreativiti masing2. buat la dot2 ke, bunga ke, ladybird ke, apa2 la... ikut citarasa korg..
6- Kukus dgn api sederhana selama 15-20 minit... aku mmg x sabar... kdg2, 10 minit je, trus aku angkat. sbb aku nk habiskan cepat.. penah weyh! seb bek ada pembantu.. akak aku menolong.. (tu pun dia tlg sebab dia nk tapau bawak ofis dia.. haha)

hasilnya??? taraaaa..

 
ni percubaan pertama... esoknya, aku buat skali lagi..
 
better sket la kan... suke2~

 
happy giler bila berjaya buat~
so, skarang, jom bagi chef kita rasa... apa reaksi beliau???

 
chef kita tgh rasa...

 
ops, x ckup, kena test suap kali kedua... 

 
"respon ape aku nk bagi utk pak teh aku nye kuih apam ni???"

 
Sedap dan marbeles!!! haha

 
dgn ekspresi lebih jujur~

 
saya sgt gembira dpt rasa apam yg sedap ini!  lalala

hoho tu la dia... ape lagi, cube la try resepi ni.. senang je.. bajet pun x lebih RM20 pun..=)

Wednesday, January 18, 2012

(Kurasakan Sekarang...ep.20) Kuyup Punye Cerita~

adoiiii,
hari ni menyedihkan...
FYI, hari exam paper last utk sem ni.. subjek CNC Technology. Dari awal lagi, bg aku la, aku x anggap paper ni killer subjet, macam 1 lagi subjek nama Metal Forming.. OMG, yg ni, mmg hardcore, aku g kelas ke, x g ke, sama je.. xde ape yg paham... pegi utk sign attendance je.. haha [matila jujur sgt ni..]

so, kelmarin isnin exam metal forming, yg x caya, boleh buat la... [tapi x la kompem A kan.. haha ] kiranya, soklan tu bleh buat n agak dr esemen2 yg penah dia suh buat.. so alhamdulillah la.. harap lepas...

tapi paper yg hari last ni, bnyak betul cabaran.. Examnye pukul 3ptg. so kul 2 aku da bersiap, tetibe ujan plak.. aiyoo. then 215 ujan mcm nk stop... aku pun meredah hujan renyai2 tu dgn penuh bergaya.. pakai kasut ok! [sbb mls ada bunyi cret cret dlm exam hall nnt kalo aku pakai selipar je..] so, separuh jalan, dan2 hujan turun dengan lebatnya membasahi bumi... dan2 la time tu jugak keta kt depan bawak dengan slow maha lembab! sampai kt exam hall, malu giler, baju suar sume dah basah dah!!! so, trus pusing balik kolej smula...

sampai kolej, kol kwn aku, nk tumpang g exam.. so, cepat2 tukar baju, suar, kasut stoking sume basar, siap ada air bertakung lg dlm kasut tu! huhu betapa 'wet' dan 'basah' nye aku di kala itu.. hoho so, dapat la tumpang kwn aku yg menumpang kawannya yg juga merupakan senior sekolah aku yg juga aku jarang/x pernah menegurnya selama ni.... OMG!!! malunye... tuh la kau, buat kerek sgt! haha... tp seb bek dia bek.. aku bukan x nk tegur dia.. tp cuak nk tgur...  ada 3 org dalam keta tu.. sume 3 nama hafiz.. Hafeiz Saidin, Hafiz (xtau nama ape senior aku tu) n Hafizuddin yg paling cool.. lalala

so, bersyukur la dpt tumpang org.. sampai exam hall, x dpt baca2 pun, kejap je, trus kena masuk hall da... matila... tapi ada something yg buat aku gelisah........

aku x sempat tukar boxer aku! haha.... boxer aku xde la basah kuyup di tgh2nye.. lol
tapi, yg kt peha tu basah la sbb kena ujan masa aku nek motor mula2 tadi... aigooo...
sejuk sgt ok~ lepas tu, bleh plak ada kesan kt suar jeans aku, kesan basah kt tgh2 peha.. haha
lantak la ape org nk pikir kan... yg penting exam ttp kena jawap.

selak punya selak kertas soklan, MATI! soklan yg aku tau buat, ciput je markahnya...waaaaaaaaaaaaaaa~
kecewanya... soklan dia sgt susah.. susah? x susah, juz x dijangka terkelurnya soklan yg mcm tu.... sbb before ni lecturer yg otai buat soklan, soklan dia, x bnyak beza n simple dimple jeee!!
ni tadi, amekaw! ada 1 soklan last tu, aku pelik x tau nk jawab cmne.. sbb sgt memeningkan cara dia suh jawab tu... dlm hati aku... "ni kalo c pun da bersyukur ni..."

kalo dia tanda strict, sah2la repeat paper tadi.. seterusnya extend! yeay!!! boleh bergelar student lama sket kan... hoho

tulah, berserah je la skang... hurm... tpi mmg best bila last2 aku g exam pakai selipar jgk... tapi tetap dgn kebasahan yg seksi.. lol ko seksi?? x kan.. haha seb bek paper last da...

oklah... dah tamat semester 5. nk masuk sem 6 da.. nnt la aku buat entri len...
Anyway, kalau ada Cina yg baca blog aku ni [ada ke?], Selamat Tahun Baru Cina!!! hehe
walopun aku br sentap ngan sorg cina ni,.. mcm la hot sgt aku nk usha2 sangap kt dia. walopun, im into chinese~ waahhhhhh~ statement berani! haha. ops, i bukan jenis rasis, prejudis, stereotaip dgn bangsa lain ok~

tu jelah.. nk mandi.. jom mandi sama!!!

Notakaki:
Sori, xde grafik peneman utk entri ni.. abis, xkan nk amek pic boxer aku yg kuyup kan?? kang x terlayan plak friend request fb nye.. susahla.. haha =)

Sunday, January 1, 2012

(Satzim's Hotspot...ep.8) Whoa!! Bangunan Peperiksaan Baru Universiti Malaya. Gempak!

Sebelum aku mandi, aku nk jgk update blog aku ni.. biarpun aku bz dgn paper exam final yg akan menjelma, aku ttp nk update... tetap! haha

okeh, buat pengetahuan anda sume, UM dah ada bangunan peperiksaan yg baru.. menggantikan bangunan peperiksaan lama. Bangunan yg lama dulu 2 tingkat, dan amatzzzz luas, berbentuk simbol palang/tambah  (+). memang luas.. since i mmg dr kampung lepih kan, zaman skolah rendah UPSR pun exam dalam kelas je.. hen up sket PMR n SPM kt dewan besar la.. mase tu dah anggap dewan tu besar sbb boleh muat 1 batch. tapi bila masuk PASUM, hamekaw!! 1 floor ada 4 wing. 1 wing agak2 mcm muat 2 court tenis. since ada 4 wing, 1 floor muat 8 court tenis!!! OMG!!! kalau 2 floor???  8 x 2 = 16 court tenis!!! bleh refer Sini Gambar Dalam Bangunan Peperiksaan Lama UM.

luas amatzzz kanzz? hoho dah lah airconnye sejuk gile... asyik2 buat rasa student2 nk g toilet je mase ngan jawab exam.. haha (x taula nk g toilet tu buat ape kan..) huhu, tp oleh sebab my 1st paper akan berlangsung x lama lg, so aku pun fikir kena tinjau2 gak bangunan exam baru ni.. kalo x sesat nnt dan mungkin akan menyebabkan kelewatan pula di hari peperiksaan saya nnt.. (tetiba skema plak ayat)

so, aku pun jalan2 la. wow! marbeles! aku tgk mula2 mcm shopping complex/mall plak.. mak aiii, kayanya UM neh... walopun aku x masuk lg bgunan ni, aku rasa bentuk dia memanjang kot.. tp dgr citer hall dia memanjang tp terbahagi 2 hall.. (haha paham x ayat aku?) maksunya, 1 floor ada 2 hall yg sebelahmenyebelah.. tah la. aku x masuk lg pun.. nnt kalo aku da masuk aku try snap2 kan pic dlm tu.. nway.. aku x mau goreng2 panjang da.. lets tgk pic2 bngnan baru exam building UM ni...
 pandangan sisi jalan masuk~

dr jalan masuk, pandangan Main Entrance

 
ni plak tempat parking motor student~

 
tangga entrance dr belakang

 
ok, aku akan park motor aku kat sini =)

 
ni tempat parking kereta student~

 
ni pun tempat parking~


 
namgsir tepi cermin tu.. haha untungla sape duk tepi, bleh tgk pemandangan luar.

 
Main Entrance

 
Main Entrance, Tempat parking Staf/Pensyarah


notakaki:

Tahukan anda, lokasi2 exam di UM lebih dr ___ (x berani letak angka) tempat termasuk Dewan Tunku Canselor, Auditorium KPS, Dewan Gemilang KK12, dan banyak lagi lokasi2 len yg luas! dan purata gap masa antara setiap peperiksaan adalah 1 jam! dan jangkamasa peperiksaan dijalankan adalah selama 3 minggu (ni aku assume sendiri je.. lalalala) ce bayangkan, betapa ramainya student2 UM... wow! (ok, mungkin student U korg lg ramai, xpe, sila buat entri di blog korg sendiri.. haha) Tapi, ironinya, sy x pernah lg merasa exam ni bangunan selain dr Bangunan Peperiksaan (BP)... tp ok lah kan... hurm.. nway, wish me luck in my final exam ok! tq~

Random Posts