MosT StalkeD EntrY

(Wacana Ilmu...ep.10) Pusat Asasi sains Universiti Malaya.... Jom masuk sini...!

Urm, entri kali ni bertujuan utk member info kpd pelajar2 lepasan SPM.... Bukan ape, 2 3 kebelakangan ni, ramai junior2 yg tnya ttg tmpt nk smbung blaja lps SPM ni... so, kali ni aku hanya akan terangkan ttg Program Asasi Pusat Asasi Sains Universiti Malaya (PASUM).
Amnya, ada 4 program utama iaitu:

1. Rancangan Persediaan Ke Jepun (RPKJ)... xtau nama dia btul ke x..
- Yang ni, biasanya bdk2 yg str8 A la yg dpt.. x sure kita yg mohon or dia yg tawarkan.. tp program ni 2 tahun, blaja dlm bhs Jepun, then kalo pass trus fly ke Jepun....
2. Program Asasi Sains Hayat
- Sains hayat lebih kpd medic, dentistry, farmasi la.... so spe yg nk amiki kos yg sedemikian, bleh la amik program ni. Subjek yg spesel, aku x sure, tp sah2 la subjek bio2 kan...
3. Program Asasi Sains Fizikal
- Sains fizikal plak lbih kpd kjuruteraan, ke fakulti sains dan sebagainya. Subjek spesel adalah computer programming, engineering math, vector.....
4. Program Asasi Alam Bina
- Yang ni, lebih kpd kos2 yg tersedia kt fakulti alam bina mcm architecture, quantity surveying n sbagainya...

Keseluruhannya, subjek math adalah wajib utk dikira dlm setiap kali exam, manakala 2 subjek terbaik yg len akan dipilih. Msksudnya, ada 3 subjek yg akan diambil kira pointer, tp subjek math yg wajib dia ambik, diikuti pointer 2 subjek lain yg terbaik.... faham x? Haha... tp yg ni utk hayat n fizikal je.... Alam Bina, x silap aku dia kira sume subjek sebab... dorg blaja x sma silibus dgn hayat n fizikal utk kimia n fizik..

bebudak ni br habis buat lab...

Ok. Cara hidup>>> sama mcm matriks, baju kemeja, berseluar panjang ttp bukan jeans, bertali leher serta berkasut... haaa... inilah kod pakaian sepanjang masa di kompleks asasi.

Strusnya, jadual blaja>>> x silap aku, korg ada 28 jam kredit. Dats mean dr hr isnin hgga jumaat adalah full dr 8 pg hgga 5ptg... tp jgn bimbang..... x de la full str8 memanjang.... ada masa gap rehat gak... kdg hr ni ptg xde klas pape.... kdg2 pg soknya xde klas... ada hr stat klas kol 9pg, ada stat 10pg... so, bukanlah full memanjang...

ketika sesi tutorial...

Kediaman>> korg akan tinggal di kolej kediaman ke12....satu bilik 2 org,.. oleh krana utk semusim program asasi (2 semester) korg akan dpt rm1250 utk satu sem, so duit tu akan dibelanja utk sara hidup n enjoy! Haha, mkn x de dewan makan ok.... blaja survive sket...

Yuran>> ttg bab ni aku da x ingat. X silap aku rm300 something je yg kena byr...
Rasanya stakat ni je info yg aku teringat utk share.. kalo ada ape2, bleh tanya ok?


Jd....
Selamat Belajar di Pusat Asasi Sains Universiti Malaya!!!
kenangan asasi sains fizikal bersama Mr Zack! legend!!! (last lecture)

Labels:

26 comments:

  1. boleh tahu tak berapa yuran pendaftaran,yuran pengajian dan yuran penginapan untuk asasi um nie....elaun yang diberi cukup ke nak bayar semua tuu dan makan minum kat sane....

  1. satzim2u said...:

    yuran x silap la... juz yuran minggu suaikenal rm 300 lbh... dan adalah la tambahan sket 100 ... then yg lain da x igt rasanya sume tu je la.... elaun tu mmg utk blanja. tp kena ada topup dr parent gak la...

  1. pena said...:

    salam..
    terima kasih sbb share info ni..
    dh lama cr tntng program asasi um ni..

  1. satzim2u said...:

    pena: tp x bpe lengkap la... sori =)

  1. +akufobia+ said...:

    cepatcepat.siapa yang da terpengaruh sila masuk UM.haha.

  1. -ImanAzlan- said...:

    Salam, thanks ye, entry ni byk membantu.
    nway, boleh tak saya nak tau, subjek special untuk asasi sains hayat pasum ni?
    nak masuk 23 hb nie.hee~

  1. Arefifee Joe said...:

    bpe subjek yg perlu diambil utk sains fizikal?? dan ape subjek 2???

  1. PASUM 2010/2011 said...:

    ape subjk yg perlu diambik utk sains fzkal???

  1. satzim2u said...:

    to iman mazlan: sori coz aku da usha ttg hayat, tp dorg sume da lupe subjek ape drg amek.... sori ye.

    arefifee n pasum: subjek special fzkal sem 1 >kmputer prgramming1, > vektor.

    sem 2 >kmputer pgrammng2, >engineering math.

  1. nazura said...:

    selain subjek special, ada tak subjek lain?

  1. Sheeda Minhaj said...:

    sye seorang penulis dan sekrg tengah menulis pasal kehidupan budak asasi UM (PASUM)...dlu budak matrik jadi memang tak pernah masuk UM lah, lalu je pernah...ada tak sape2 yang boleh tolong sye untuk menyebarkan maklumat yang saya perlukan..maksudnya, some one yg saya boleh tanya apa2 pasal pasum....fakta yg sya tahu terlalu sedikit jadi takut bnyak fakti lari dan tak pasal2 kena saman...wish for the helper to come out ASAP

  1. satzim2u said...:

    sori lewat reply.
    btw, saya rasa better kalau trus berhubung dgn ofis PASUM, dan dapatkan brochure dr pasum. sbb mungkin kalau saya terangkan nnt takut dah ada pembaharuan dibuat. so, saya sarankan utk refer pejabat pasum. masuk web um.edy.my, cari pusat asasi.. bleh dpt contact2 yg berkenaan d situ.. tq

  1. Sheeda Minhaj said...:

    TQ for ur reply and info :)

  1. khadijah1003 said...:

    how can we make sure the subjects in ALAM BINA for ASASI UM? 1st SEM. n another?.. TQ ^^

  1. khadijah1003 said...:

    Where should I search for subjects in Asasi Alam Bina for first Sem? By any chance, do u know? TQ-

  1. Anonymous said...:

    hang dapat berape time spm?
    klau sains hayat belajar subjek ape je?
    susah tak nk dapat asasi nehh, means peluang utk dapat belaja kat asasi besar tak?

  1. Anonymous said...:

    kalau dapat 6A 5B dalam spm, bpeluang tak dapat asasi ? pleaseee jawab :)

  1. satzim2u said...:

    bio punye aliran aku xtau sgt la... huhu coz aku x amek hayat. kawan aku ada yg 6a dpt asasi.. tp sang ni mkin ramai plak pandai2 kan.. so mebi tough sket la.. nway, kalo ada rezeki, insyaallah dpt...

  1. Aimi Farhana said...:

    Well then,please alert to my comment here...sy lepasan spm 2011,then unfortunately,i just get 4 A for my spm..just dua subjek dpt C +,y len B+..sy tertarik nga asasi alam bina um..result sy tak laa awesome sgt,so ada harapan ke nak diterima utk masuk asasi alm bina??lau tgk dari syarat kelayakan,lebih dari boleh...so macam mana??

  1. Anonymous said...:

    Hi, post ini memang banyak info yg dicari-carikan. Thanks! Tapi sy nak tanya sikit, masa asasi ni, ada tak aktiviti ko-kurikulum? Macam kelab maths atau sukan2 ka?

  1. satzim2u said...:

    To Aimi Farhana.
    soori coz lama x bukak blog ni.. huhu
    kalau u tanya pendapat i, i akan kata, mintak je dulu. dpt atau x, lain hal okeh?
    btw, alam bina punya asasi sedkit 'longgar' berbanding fizikal n hayat. bukan longgar bermaksud x bagus, cume x strict sgt la.. dr segi subjek pun, x seberat fizikaln bio. cume lebih kepada preparation utk alam bina punya program ijazah. so, apa2 hal, mintak je dulu ok...

  1. satzim2u said...:

    to anom,
    ttg xtvt ko-k sebagai student asasi, sebenarnya banyak dan setaraf dgn pelajar degree. tapi xde la kelab2 skema maths, tapi sukan, kesenian ada... UM ada event SUKMUM utk sukan, yg mana student asasi pun boleh join.. cuma nak atau x nak je.. sbb pasum life pack sikit... 28 kredit hour... penat tu... tapi kalau dah minat, sanggup je redah kan.. huhu

  1. Anonymous said...:

    assalamualaikum..kalau nak ambil kejuruteraan alam sekitar,ambil asasi sains hayat ke sains fizikal?

  1. satzim2u said...:

    environmental engineering, better amek sains fizikal.. =)

  1. Unknown said...:

    Bila selalunya tarikh kemasukan ke pasum untuk asasi ni ye? Contohnya kalau kita terlewat masuk, misalnya kalau macam ada urusan macam plkn ke, pergi umrah ke, macam mana ye?

  1. Samsudin Hamid said...:

    Salam...penginapan di kolej itu ok ke...keadaan dia macam mana...ada dewan makan ke...belanja makan mahal x..kenderaan boleh bawa ke..

You can replace this text by going to "Layout" and then "Page Elements" section. Edit " About "

New Item!!! Grab Now!

StalkeR

NuffnanG AdS

StalkeR ManiA

StalkeR TalkeR

Global Stalker


Ce cari kat sini...

Loading...

AdvertlertS AdS