Wednesday, March 24, 2010

(lakaran Kehidupan...ep.10) Syukur kepada tuhan, atas rahmat-Mu. ::Tarian Kreatif::

Wah, lame betul gap mase dr entri tarian asli ngan entri kali ni... bukan ape, bz la... ngan test2 last minute. N skang da nk msuk study week pon (walopun da ada yg stat exam).

So, kt sinilah aku nk share sket ttg tarian yg kitorg perform utk Feseni ’10. Taklah hebat mana. Tapi bak kata org, seni tu buta. Ada yg kata tarian cam bosan je, tp nk x nk kena terima la kan.... nk buat camne org nk kata camtu. Tp apa2 pun, itulah yg jd juara. Bukan apa, sumtime, kita x dpt tangkap msj yg dibawa kan... so, ada org bleh tgkp, ada org lmbt sket. Jd kt sini aku cita la sinopsis tarian ini.

Bertajuk “Mengumoh”:
Membawa maksud, bersawah.


“Tarian ini berkisar ttg cara hidup masyarakat suku kaum Ranau Sabah, dlm menjalankan aktiviti bersawah. Tarian ini turut diselitkan dgn elemen ritual suku kaum tersebut yg meminta semangat dr bambarayon iaitu semangat padi supaya hasil tanaman menjadi subur”

So that’s why, ada yg campak2 padi, ada yg jd padi, ada yg meneroka alam utk aktiviti dorg.... ok. Namapun tarian kreatif kan.... huhu. Nway, layan la picca2 n vid ini.

Tengah tunggu turn, Last skali kan... busan da.


Bersama kru teknikal yg nyak tolong. tq

p/s: vid ni mase mlm juara2, so mmg x perfect mcm mlm pertandingan. Nnt kalo aku da ad avid mlm pertandingan, aku update ye.

TRIVIA:
anugerah:
>>> Juara Tarian Kreatif 2010
>>> Busana Tatarias Terbaik
>>> Koregrafi Terbaik.

Kos utk props: RM800++
Koreografer : Mr Hamid Chan
Bilangan penari: 15 org.
Kolej kediaman kelima,
Dayasari

No comments:

Random Posts