Saturday, August 1, 2009

(kurasakan sekarang... ep. 3)edisi: niaga di pasar, SEMESTA



Masih ku ingat dulu, setia aku menemani mak cikku, ketika kecil, bangun awal dari tidur di pagi yang gelap, bersiap mandi dengan air paip yang sejuknya hingga ke tulang rawan.... (geli la plak). Dulu mase kcil2 skolah rendah, slalu la teman makcik aku jual2 kat pekan sehari Padang Tengku. Bukan la tiap2 minggu,cume kalo rasa ada menda yang bleh dijual, so pegi la hari ahad hujung minggu tu jual apa2 yang ada cam sawi ker, cendawan tahun ke, kulat sisir ke erm, buah jambu(bukan jual jambu tau), then ada buah salak, n ape2 apa la yang bleh dijual. Actually, bukan la desperate nk duit pun g jual2 ni, juz saje je... mak cik aku tu pun tokey beras lagi kat lipis ni.tapi saje hobi, nk berniaga...

Tadi tu, baru mukadimah la, camner blh berminat dalam urusan niaga. Hua2... tapi kat smsta pun ada peluang niaga gak... masih ku ingt, first2 skali KeKWa nk buat jualan. Mase tu kat dalam surau,(ni terus masa zaman f4la) bulan puasa n tgh buat aper tah, aizat la ajak jual air mase bulan puasa. Haha. Then trus bgtau jabar sensei mase tu. Dia pun trus stuju... wah... maka terbitlah gerai baru di dataran DEMA dgn nama ‘Kekwa Kiosk’... menu mase tu, ada air lemon blue aduh saliha, koktel teruja, n ape lagi ek.. lupa dah... mase tu kan hot AF3. Haha. So mmg best la. Ada jual gak aiskrim jelly. So mmg enjoy. Banyak gak la income dpt. Taun tu je, akaun kekwa ada rm2000 lebih tak silap aku.


Ingat lagi, abis prep petang, kuar ngan sensei g umah aizat utk prepare air n koktel. Mmg best la pengalaman tu... g beli ais, cawan kertas, aiskrim, bancuh air... mmg best sgt... n yang paling penting masa hari koperasi, KEKWA KIOSK mng gerai terbaik!!!! Haha puas tol... pakaian org yang jaga kiosk mmg hebat la(bukan habat tau!)... macam nk menari je... nama kelab budaya kan... yang penting, kiosk budak bola n rugby kalah!... haha... so itu zaman kegemilangan la...

Skang ni,sounds macam dah suram. Jualan pun tkleh buat dah... hurm...aper lagi cadangan bleh buat? Kekwa bleh la buat bengkel tarian cam dulu, panggil la jurulatih luar ajar. Eh.. tak bleh.. membazir je... duit tu baik gune untuk buat kelas tambahan... erm okay la.... nak buat camner kan.... lagi aper alternative nyer..??? buat la minggu kebudayaan, eh... tak bleh... ganggu mase prep student...
Oooo ye ke...(dalam hati aku, slama ni pun prep ptg tetap tido gak)kecuali student yang top2 la...(kot) so... dari bosan, bek la dipenuhkan xtvt baru yang baik untuk minda student...
Bukan aper, bila kuar skul nanti,kita akan jumpa dgn ramai student2 dari sbp lain yang sama hebat, tp bila brkongsi cerita, alahai malunyer aku bulan bahasa skolah aku “hidup segan mati tak mahu”. Segannya nak bagitau sambutan hari merdeka skul aku hanya penuh dgn deklamasi puisi buku KOMSAS tanpa ceria tari budaya diajar diseru... alahai itulah sekolah aku...(dulu...)...

Footnotes...ep1: Kikis tanggapan pelajar aktif kokurikulum ganggu akademik.

-------------Keratan akhbar Berita Harian,------------


Selasa 12 Mei 2009-06-07

Persepsi kononnya pembabitan aktif pelajar dlm kegiatan koko menganggu prestasi akademik peril dikikis, kata Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah. Beliau berkata, terdapat segelintir ibubapa malah guru2 kurang memberi galakan kpd pelajar utk bergiat dlm koko kerana bimbang prestasi akademik merudum dan kesempatan itu, diambil mahasiswa utk kurangkan pembabitan mereka atas alasan yang sama.

Pandangan ini perlu diubah dan jangan menyalahkan koko sekiranya ada pelajar dan mahasiswa yang prestasinya memurun. Kementerian amat menggalakkan pelajar menyertai kegiatan koko sejajar dgn matlamat melahirkan graduan yang seimbang dan berdaya saing.




--------------------------------------------------------------

No comments:

PreviouS EntrieS

Random Posts