Wednesday, October 21, 2009

(satzim's hotspot...ep.2)..Jenis wangian ape pilihan anda?

ramai yg tanya aku label "satzim's hotspot" ni label bg kategori post ttg ape??? (ramai la sgt yg tanya haha)... oklah, label ni sebenarnya untuk aku kongsi sebarang fakta atau x kira la statistik or wat ever la. tp yg penting label ni utk bahan fakta yg serius dan teapt serta benar.
kali ni nk kongsi tentang jenis2 wangian yg ada di pasaran. banyak istilah sebenarnya yg dgunakan pengeluar wangian antaranya:

1. Perfume
Juga dikenali sbg Extract Perfume (extrait) mengandungi 15 hingga 40 peratus kepekatan wangian. jenis wangian ni sah2 la paling tulen serta paling berkualiti, tahan lama dan pastinya harga un tinggi! hehe

2. Eau de parfum
Mempunyai kepekatan alkohol dan wangian sekitar 7-15 peratus. jenis ni adalah paling diminati dan tempoh tahan wangian jenis ni agak lama tetapi lebih barbaloi harganya.

3. Eau e toilette
wangian jenis ini lebih ringan dan lembut kerana kepekatan alkohol dan wangian adalah sekitar 1-6 peratus. maksudnya, haruman jenis ni tidak tahan lama.

4. Eau de cologne


haruman jenis ni pulak mengeluarkan bauan minyak sitrus. ianya lebih lembut tetapi tidak tahan lama.

jadi mana satu pilihan korang? kalau setakat yg beli kat Petaling street atau Masjid Jamek tu, yg harga pun murah tp berjenama, maksudnya itu jenis yg ke-5: wangian bercampur air.

hihi tp, dalam kita berbelanja, ikut kempuan la kan. kalau rasa berbaloi dan mampu utk beli perfum yg branded lg mahal, ikut korg la. tp bg aku cukup dgn perfum yg bwh harga RM50. anda bagaimana?

No comments:

Random Posts