Friday, August 7, 2009

(Lakaran kehidupan...ep.2).. bersyukur dgn apa yg kita ada.



Petang td, dah bermulanya Festival Konvo UM (FESKUM) 2009. Walopun baru hari pertama, banyak a booth2 yg dah beroperasi. So, antara masa terluang sementara tgu lecture seterusnya, aku pun intai2 la gelagat org ramai.


Dah penat berjalan2 tuh, aku pun pergi la kafe KPS untuk isi perut yg dah berinang masri ni. Untuk makan tengah hari, aku makan cam biasa la nasi ngan 3 lauk... rm 4.50 campur ngan air. Lepas makan, aku pon pegi la semayang zohor kt surau sebelah kafe tu...

Bila dah siap solat, sementara aku tgu kwn aku yg sorang ni, aku lepak2 la kat luar surau tu sambil tgk2 org lalu lalang. Tak semena2, ada sesuatu yg buat aku jd sayu...
Ada dua org pekerja indon yg berbaju biru lalu depan aku, kt tgn masing2 ada 1 plastik kosong ngan straw, then dorg amik air kosong kt water cooler guna plastik tu. Lepas tu, dorg pon duduk atas tangga n mula alas perut dorg. 4 ur information, dorg hanya makan goreng pisang yg pd aku lebih kurang rm1, n air kosong yg br diambik kt water cooler!

Da point is, dorang penat keja berat seharian, tp dorg makan tenghari juz dgn rm1 goreng pisang! Tp aku yg pergi lecture naik bas free (pekerja dah la x leh guna shuttle bas) ke fakulti, duduk dengar lecture atas kerusi berkusyen, serta ber ‘air-cond’ makan tengahari sampai rm4.50!??? mcm mane ni?

Aku xtau la kalo seblum tu dorg penah makan nais dah ke or x. Tp aku x rase mcm tu. Kalo betullah anggapan aku tu, aku bersyukur sgt jd rakyat Malaysia yg hidup penuh sderhana n hamper sempurna. Tp, cuba bygkan kalo kita berada kt tempat makcik berdua tu, mungkin pd dorg itu dah cukup sempurna n bahagia walau hanya ckup dgn RM1 goreng pisang.

1 comment:

[ sHams_eZue ] said...

sob2.trase aku..
pasni tadek da la 12th stp petang kan?

PreviouS EntrieS

Random Posts