[StoryOfVacay] Repeat Trip to Korea 2018 - Finish the Unfinish Day 1

10:14 PM

Hey ols,

Aku baru je balik dari trip menjengah ke kampung halamanku. Hahaha

So, this trip sebenarnya takdelah terlalu dirancang. Since ofismate Sis Liza kita tengah training 6 bulan kat HQ Suwon Korea, so kita pun plan menempek join sekali.

Last aku jengah Korea masa Biz Trip Oct 2015, stay sebulan, pun kat Suwon.
So dah lebih dari 2 tahun la kiranya tak balik kampung.

Mulanya, tak nak pegi, tapi masing-masing macam, "lama dah tak pergi ni, kot la nak repeat mana tempat yang x sempat pergi sebelum".

FYI, sebelum ni pergi sana, banyak yang tak sempat cover walaupun duduk sana sebulan.
So, here we go!

Day 1;

Flight AirAsia, boarding time dalam 745AM 28 Spet (Jumaat), KLIA2,
Special thanks to bestie Mr Zushree sebab sanggup hantar ke KLIA2, 4 pagi dah bangun. Trimas2.

Alkisahnya, kali ni memang first time booking sendirian berhad.
Time dalam flight, tengah bagi meal tu, eh, apsal plak aku dapat nasi kari hijau + lasagna?
Bukan aku booking lasagna ni time balik??

So aku syak, salah booking makanan. Mati la nakk balik nanti takde makanan. 6 jam perjalanan, badan iols memang memerlukan makanan ye kawan-kawan2 sekalian.

So, redha je la. Lasagna tu tapau bawak balik guesthouse.

This trip kali ni, aku bersama lagi tiga orang kakak2 opismate. Yang mulutnya boleh tahan. Mujurlah aku ni kental mental dan fizikal.

Disebabkan motif utama adalah untuk reunion dengan Kak Liza ni, maka aku la yang kena usung luggage beliau yang Ohmaigadd ringan itu.

Sampai je airport, dalam pukul 3pm, kitorg decide terus ke Myeongdong.
Fefeeling hipstur lah sikit, Tapiiiii, seret luggage tetappp menjadi cabaran utama.


Tariklah luggage itu, masuk subway, keluar subway. Sampai la ke tengah-tengah market Myeongdong ituh. Sorry, tak jumpa pic posing dengan luggage besar.


So, sampai Myeongdong, kitorg cuci mata jap, seret luggage sana sini, then berenti cari makan.
Yoogane. Yoogane ni macam Dakgalbi kat Malaysia.

No Pork. Tapi ada serve alkohol & ayam. Menurut pembacaan, alatan memasak ayam yang tidak disembelih, tidaklah perlu disamak, maka kami pun makanlah disitu.

Kitorg ambik seafood punya nasi and ramyeon, yummehh! licin!

Lepas settle, so kitorg pun gerak balik ke Suwon.
Suwon ni, macam bandar untuk Samsung staff. Sebab, Samsung Digital City tu terletak kat Suwon ni.
Apakah Samsung Digital City? Hurm.. dia macam headquaters untuk Samsung, R&D, Marketing dan semuanya lah.. Dan dalam tu memang luas.

Nak gerak ke Suwon, naik subway ambik masa dalam sejam jugak. Ni yang jenuh sebenarnya. Mata dah ngantuk. So, akhirnya, sampai la jugak ke stesen Suwon City Hall.

Ni stesen terdekat dengan apartment Kak Liza tuh. Most of Samsung staff memang akan duduk area situ. Hotel lama masa aku biz trip dulu, seberang tu jer... Menggamit memori gilerr...


Homeplus ni macam Tesco@Giant supermarket. Sebelah je dengan apartment. Dulu selalu pegi sini. Xde apa nk beli pun, tapi rajin pegi sebab nak fefeeling foreigner di perantauan. Hahaha

Ni adalah lorong-lorong meriah belakang apartment. Banyak club & pub. Flyers itu adalah sesuatuu.. Haha


Sempat mengopi dulu. Masa ni sejuk dah dalam 13 degree. Cuci mata layan kopi.
Pastu balik dan tido, get ready untuk misi esok!


You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook