Friday, September 4, 2009

(lakaran kehidupan...ep.3)'poyo'kah insan yang berbalas kad raya?

salam syawal!
sesungguhnya, syawal kian menjelma x lama lagi. so, tgh aku belek2 kad raya siang td, ada la 2 org minah ni kt depan aku. then yang sorg ni pon tanya la kwn dia tu, "ko jgn lupa anta kad raya kat aku tau...". tp si kawan dia ni balas,"eh, poyo jer berkad2 ni. ketinggalan la...".

er, panas membara telinga aku, sebagai org yang tgh membelek kad raya utk nak dibeli, boleh pulak dia ckp camtu. apa kes minah ni, sah2 la aku terasa.
-ok,lupakan kisah tu.

fenomena skang, banyak beza ngan dulu. mase skolah rendah dulu, kwn sekelas sekampung je tp meriah ngan kad raya yg diletakbwh meja. ada yg letak duit 1 sen, 5 sen n ada jugaknyg letak bunga api n mercun bola dlm sampul surat tu...

masuk skolah menengah, fenomenanya, "wei, nnti jgn lupe barter kad raya"...??? apa nak jd ni? kad raya kena barter dah..

nowadays, "wei, ko anta kad raya kat aku tau, ni alamatnye:... bla bla2"... so apa kes sume ni? sgt berbeda. kenapa rasa poyo nk kirim kad raya? bg aku bila kirim kad raya, si penerima boleh simpan kad tu, sbg sentimental value.tp kalo dah bg kad raya kat FACEBOOK, ko nak buat ape?

so, di bulan mulia, apa salahnya, kirimlah satu dua kad at least pd guru2 sekolah lama, sbg tanda kita ingat jasa mereka.

dan yg penting, jgn lupa send kad raya kat aku... (bukan FB ok).

No comments:

Random Posts