Friday, November 30, 2012

(Satzim's Highlight...ep.10) Jom Daftar Perniagaan SSM. RM50 je!

holla~ penat lepas entri membebel, kali ni nk share kegembiraan gua..
member2 gua kt fb n twidder da tau da kot.. tp since gua pun ada fans kt blog ni... so gua nk share lg..

(motif guna gua???? xde motif.)

ada satu petang hari tu, sepatutnya gua kena jumpa n diskus dgn gua punya sv(supervisor) thesis gua, tp gua gigihkan bg excuse sbb gua malas nk mengadap dia bnyak kali dlm seminggu. gua rimas! then, gua gatal2 nk jenjalan ke Midvalley... gua x set apa2 arah tuju dan objektif pun..

last2, gua tukar plan utk pegi ke KL sentral. gua rasa sudah tiba masa untuk gua daftar gua punya bisnes dgn SSM. utk yg belum tau, ofis SSM ada sebelah je dgn bangunan KL Sentral tu... setibanya gua di ofis SSM, pergh! ramai giler org wa cakap lu! gua dah panik. masa tu dah pukul 3ptg. gua pun bercadang utk amek borang daftar perniagaan dan nk chow isi kt bilik. next time dtg smula.

tapi, tetiba rasa alang2 merembeskan peluh, rembeskan sampai ke tetesan akhir! hahah so gua pun isi cepat2 dan part nama syarikat tu plg last gua isi... sebab? gua xde idea nk isi ape..
 then gua submit itu borg..

xlama lepas tu mamat kaunter tu panggil nama gua dan pow gua RM60 sbg wang jaminan biz utk 5 tahun! (murah gila kan =) sepatutnya RM50, tp rm10 lg tu caj proses borang...) then gua pun malas nk cr gaduh, tepek je duit atas kaunter tu..

 Menarik? KLIK PAGE Einqa Repliqa untuk koleksi lain lagi =)

tgu punya tgu, dekat sejam lbh la jgk, area pkul 515 dia panggil. dan TARAAAAAAAAAAAAAA... nah tgk aku punya lesen..

Saturday, November 24, 2012

(Glamorama...ep.10) Anti-KPOP Malaysia Adalah Ahli Agama? Must READ

hai,
kembali bersua.. kali ni ada kontroversi sket ttg kejadian dua grup Kpop dr Korea iaitu Nuest dan Vixx di boo oleh segelintir masyarakat Malaysia amnya, atau kaum Melayu khasnya.. (buat anti kpop, bleh trus baca part penting kt bwh.. sape sggup tadah muka utk dibebel kan? haha)


kenapa aku ckp melayu, aku harap korg pun tau sebab ape kan... yez! aku pun melayu, abis ko nmpak aku cm org sweden ke kan? haha tapi itulah kenyataannya.. terkilan lah sgt bila some of the malays ni katanya or claim diri mereke bertamadun dan bagus... masalahnye ye ke?

pic ni dorg tweet after kena boo... 

ni tweet dorg, (mebi PA dorg, doesnt matter la kan). ni kalau artis malaysia ni, dah meroyan da kt twitter. 


what can i say, malaysian people especially malays la, selalu ckp besar, buatnya tak. cakap komen itu ini, kritik itu ini bila kena diri sendiri buat, lesap! yes, aku melayu la! dr td aku ckp, dan parents aku pun melayu~ why? bangsa sama tapi apa yg beza sesama melayu adalah adab dan kecukupan ajaran masing2.. for those yg backup kejadian pengebooan Kpop grup, korg sebenarnya amat berani! Daebak! hahah

sebab, korang dah tolong femeskan malaysia! thanx again! harus dipuji lah effort yg mcm ni, sebab kita mmg memerlukan rakyat yg senantiasa setia dan bersemangat untuk majukan negara... hahah, (aku hade??? x kot.. aku loser la.. plus fikiran aku kampung sangat!)

Ape yg terjadi mase ShoutAward 2012, dua group korea ni di boo dan ada yang cakap mereka dibaling brg2. tp x sure la ape yg dibaling.. sbb aku mls nk tgk video momen2 semangat anak muda kita yang ketika itu membara untuk membawa imej negara ke peringkat global.. yelah sbb aku ni x semantap dorg.. kahkah

geng2 melayu ni jgk, bila dlm grup yg x mengexpose diri mereka, pergh! kecoh! tapi bila dlm kelas/lecture/suh jwb soklan, kecut~.. (aku pun..)kt PLKN aku dulu, melayu2 ni time cina2/india jd ketua, bila diberi arahan, x dgr pun! buat dono je. konon hebat sgt la kan... dan of coz im sick with this kind of malays yg memalukan! tapi bila tiba masa dia diberi tugas, kecut jgk! FAIL x dpt jalankan tugas~

 Terbaca jugak ttg kejadian kt ShoutAward ni, mereka2 yg sokong tindakan boo tu ckp, "dorg boo atas dasar x sehaluan muzik" What the F*ck?!!! (eh tetibe emo plak... hahah) tp komen ni bangang la jugak... ko tau x performers tu dijemput, ko igt dia pun hadap sgt ke nk perform dpn muka kau? then, cube ko bayangkan, time korg punye band/rock  kesukaan tgh perform, then org len yg x suke muzik tu boo, ape perasaan korg? ape ko igt mase majlis anugerah sume org suke rock/indie la?? fucker la kalo ko x bengang kan.. same goes tu KPOP lovers... (aku mini kpop lovers je.. lol).... then jd berita hangat 'anti band XXX malaysia so disrecpectful'. pastu globally malaysia kena kecam... hurmmmm mentaliti kita hebat!

Skali lg aku ckp, aku bkn peminat Kpop tegar. Cume boleh la layan.. dan certain grup mmg mantap dan lagu dorg best. Aku nk sgt tgk org yang boo tu, dia praktis dan perform mcm grup korea tu buat.. nk tgk dia mampu ke x buat. sebab mcm yg aku ckp la, org2 cmni, dia mmg pandai ckp je... bile kena kt diri sendiri.. hazab la mereka tu..

so, mainpoint is RESPECT!


they have their own talent, dancing n watsoever la, and of coz malaysian artist or indie band, bunkface and etc have their own specialities too... jadi HORMAT la satu sama lain... jgn perasan bagus. These Nuest and Vixx ni dah diinvite dan semakin dikenali seluruh dunia, tapi bunkface??  bkn ke bagus kalau ambil peluang ni buat collaboration company utk marketing kt korea ke, blajar how they manage their grup in terms of marketing strategies n more.. ni tak, kita layan buruk kt dorg... dan sape malu? malaysia jgk.

trending kt twitter smalam... hahah

PART PENTING!

kita kena ingat, Nuest n Vixx ada fans yg lg ramai seluruh dunia, dan ape yg aku terbaca, some of them mmg x salahkan kpop fans, tapi ada yg melabelkan sape2 yg boo tu dtgnya dr 'religious people atau org agama la'... of coz dorg dah salah faham, dgn ape yg berlaku dulu bila Konsert Avril Lavigne nk dibawak masuk malaysia, ramai org agama x setuju,  this time dorg assume org agama yg boo kpop group ni... SEE? hebat kan disebabkan tindakan korg2 ni, org agama khasnya agama islam dah disalahanggap oleh masyarakat negara lain melakukan sesuatu yg kurang bijak dan x bertamadun! sape nk batulkan keadaan ni?? geng2 yg boo hari tu? jamin sume lesap la... hahah kita war warkan islam agama yg baik, beradab sopan, tp kita layan dorg dgn cmne?? tapi xpelik pun kan,  x kan religious people nk pegi majlis2 cm shoutaward tu... so, okay, sorry.. slh org... hahah

so, buat KPOP lovers, truskan je minat.. tp jgn over sgt.. minat2 jgk, tp jaga jgk adab korg tu... jgn nk buang kerakyatan bagai.. over sgt! hahah ni pun mengundang kejian jgk.  buat anti-kpop, kalau xsuke kpop pun, HORMAT orang lain yg suke kpop. Mamat2 yg konon x suke kpop ni, skali tadah dgn SNSD face to face, tetiba bleh jd fanatik!

dan macamana kalau Yuna tengah perform kat USA, then dia kena boo dan dibaling barang? ape perasaan korang marah ke x? dan of cos, saya suggest kpop fans yg di serata dunia, tlg lah baling telur dkt Yuna if dia perform luar negara. sbb skali skali kita amat memerlukan pengalaman seperti itu, dan barulah kita tahu menghargai org lain. LOL


Dats why, Hormat orang lain seperti korang nak orang lain hormat korang! okey? tu pun nk kena ajar ke???? kata melayu hebat!

psst: aku x racist ok. kalau melayu buat silap, maka harus tegur x kira bangsa sama atau ape.. kenapa aku highlight MELAYU je dlm entri ni, sbb aku yakin HANYA MELAYU yg 'mampu buat perkara cmni~ you know why~


Tuesday, November 20, 2012

(Kurasakan sekarang...ep.23) Lumba lari dgn Teknologi!!!

Hollaaa~
tetap nk update blog walopun thesis x siapa apa2 lg.. hahah
btw skang ni pening2... eh sebelum tu, entri kali ni bkn la bermaksud aku ni duit banyak. sbb duit sikit la aku nk post menda ni..

skang ni enset aku uzur... hari tu xleh send mesej.. gelabah la desperate nk tkr enset.. enset idaman kalbu adlah>>> Samsung Galaxy Note 2 yg baru kuar tu.. harga RM2199.. mak aiii mahal nau.. bleh dpt emas dirham da tau!

tapi, skang ni tgh berkira2, berbaloi ke nk amek Note 2 tu??? sbb Note 1 skang dah trun harga RM1700 da dapat da... bezanya yg ketara pun, internal processor je... dr dual-qore kepada quad-core. (jgn ko tanya ape mnda ni.. aku xtau nk explain.. haha)

papepun, jom check dulu comparison spec antara galaxy note original dgn note 2. bleh check kat Web Ni

so, aku dah xtau mane lg ok.. mcm membazir je nk beli Note 2 ni... 500 kot beza. bleh beli macam2 lg.. huhu ape pendapat korg?

tapi aku suke conclusion yg ni:
Conclusion:

There is a brand new sheriff in town when it comes to the battle of stylus-laden big screen phones, of which now there are precisely two, and the Note II is a no-brainer upgrade from its predecessor.

Not that the Note II is that much more compact, compared to the original - it is still a beast, but with an even larger display now. That screen alone, however, is worth the upgrade - it is the best phone screen Samsung has ever produced, and addresses all weak points of Super AMOLED displays so far in one fell swoop.

The 24% increase in battery size alone is worth the upgrade, too, as it brings top-notch endurance to the handset, and the juicer is on top of that replaceable.

Or, if you are buying a Note for the fact that it sports a stylus silo, you’d be happy to hear that the S Pen is much improved in the Note II, easier to handle, with a more natural ink flow, and a number of handy new features like Air View and Pop Up Note.

These three in aggregate make the Note II worth it for those that are upgrading from the original, and for first time buyers. When we throw in the much faster camera capture, the stronger loudspeaker, and the software superiority of the Note II with the latest Android Jelly Bean, and the versatile Nature UX, the only thing holding you back to pick a Note II before a Note would be disposable income.

Monday, November 12, 2012

(Satzim's Cuisine...ep.6) My new recipe of CHOCO PAVLOVA!!! yeah!

hah?
choco pavlova???
hey, aku ingatkan pavlova tu sedap la sgt.. baca org ckp mcm marshmallow la ape la... bg aku xde la sedap pun.. ke sebab aku buat tu yg jd x sedap???? hahah

tp yg penting aku sedih sebab br tau LIPIS ni x jual lg whipped krim... aiyoooo! aku cari2 xjumpa.. santan ada! whip cream tarak.. abis cmne pavlova aku ni nk dimakan?

google punye google, ada yg gtau whipping cream bleh substitute ngan evaporated milk.. aku cr la td, jumpa susu Ideal tu.. dia tulis evaporated milk.. so aku amik dgn harapan bleh ganti whip cream... then, aku mulakan la projek pertama aku ni... buat pavlova.. semangat gile ni!

bahan2 senang je nk buat nye:

-putih telur (4 biji gred A)
-secawan gula castor
-1 sudu teh esen vanila
- 1 sudu teh cuka makan
- 1 sudu besar tepung jagung

 aku xde kertas minyak tu, so aku letak dlm papercup yg saiz besar je.. huhu

 
 ni rupa lepas bakar 1jam 15min

mula2, pukul dgn kelajuan tinggi putih telur, dah agak kembang n bertanduk, masuk gula castor.. then stop pukul.. masukkan plak vanila, cuka ngan tepung jagung dan kacau gune sudu or senduk je.. then, letak atas kertas minyak atau buat cm aku ni, letak dlm mngkuk kertas besar2... 
dr awal lg korg kena panaskan oven 180C then dah nk bakar tu turunkan jd 130C je.. bakar 1jam 15min. lama kan???

utk topping krim:

-whipping cream
-1 1/2 sudu gula castor
-1 sudu kecil esen vanila
- buah buahan masam.

so pukul je krim, gula n vanila tu smpai kembang.. dan letak atas menda yg korg bakar td dan letak plak buah-buah masam..

PENTING!
- after bakar 1jam 15 min tu, tutup suis oven dan bukakan sket pintu oven tu.. biar dia sejuk slow2. then br kita letak topping...

jadi nak tgk x hasilnya???
taraaaaaaaaaa.!

Friday, November 9, 2012

(Kurasakan Sekarang...ep.22) Yeay!!! Cuti n Rest jap!

Aloha!!!! buat semua my fans yg senantiasa menantikan entri baru dr sy, harap korg x terlalu ghairah tatkala memerhatikan kaca skrin lappy anda, dan membaca entri baru ini.. hahah! gile x sedar diri...

lama nau aku x bukak blog sndiri ni.. last skali aku bukak page view 8ribu lebih je, tup2 hari 10ribu kot... gila x gila la stalker2 aku skang ni kan.. haha ko ada??

btw, motif aku dpt hidayah utk post entri hr ni???? motifnya xde.. cume rasa lega sbb dah start cuti tgh sem. FYI aku skang dah final year study Manufacturing Engineering UM (final ke??? yakin ke x extend???). setelah penat tenaga dan kalori dikerah buat test utk thesis itu, setelah paras lemak dan kolestrol dlm tubuh turun dan kembali naik, akhirnya aku gembira sbb dah cuti tgh sem... gila penat dow study ni!!!

so balik umah ni, mcm nk muntah aku punya planning apa yg aku nk buat balik ni (yg pasti bkn ttg study laaa)... cume still kena study sbb pas cuti ada test lg.. then... OH MY!!!!! bnyak presentation menanti after naik cuti.. aku ni dah la pemalu.. x ske show off speaking skill dpn org...

ok, ttg planning masa cuti... terlaaaaaaaaaaaaaaaaluuuuuuuuuuuuuu bnyk menda yg nk dibuat... projek baking harus ada.. ape yg nk dibaking??? nantikan! haha nnt kalo menjadi aku post kt blog.. kalo aku ckp awal2, tetiba x jd buat, malu la!! pung pang pung pang, habuk pun tarak!

nampaknya, ni je la dulu mukadimah sempena cuti yg bakal menjelma...
nantikan update projek2 dr iols... owh ye! ada giveaway contest dr Einqa Repliqa. korang berpeluang menang jam cantik. just like page dan share and if nk senang diingati, buat la slogan ke pape ke... insyaallah ada rezeki dpt la tu nnt.. hehe tata


Wednesday, June 13, 2012

(Kurasakan Sekarang...ep.21) Saya sayu.... =(

haloo korang..
akhirnya free jugak aku utk update blog...
hari aku baru habis paper untuk semester 6, maka tamatlah jua tahun ketiga aku, yang sedang belajar jurusan Kejuruteraan Pembuata, di Fakulti Kejuruteraan UM.

Tapi....
x tamat lagi sebenarnya... sebab, aku ada 1 lg paper repeat minggu depan.. haha tapi,kira utk subjek 3rd year dah habis la tadi,.. cume nya nk tgu yg repeat lg seminggu, rasa free teramat! masyuk dan nikmat x terkata.

banyak nak share n ngarut, cdgnya nak cite ttg hari projek IP dep. aku... sampai skang tergantung... ada draft je kt blogger ni... xde masa nk sambung.. nnt aku cite ttg yg tu ok..

Tapi, since skang dah 3rd year, and aku pun ada bnyak kwn2 yang kos dorg juz 3 tahun, maka dgn rasminya dorg dah abis exam buat selama2nya... dats mean, next sem dorg dah grad!!!! yuhuuuu... tapi aku ada setahun lg... huhu

then, start dr habis IP hari tu lg, aku rasa cm, isyhhh... kejap je rasa masa berlalu.. dulu dtg masa first year, skang dah habis 3rd year... cuti ni nak intern la oiiii.. then masuk final year! then grad! (mampu ke grad on time???) haha kan... sedey la kalu nk kenangkan tu sume... yelah, hari dgn kwn2 lepak2, nnt sume dah keja, jarang jumpa, kalo jumpa pun nnt mst masing2 dah kawin... OMG~

sayu je kan... haha gedik gile! tapi tu lah... aku rasa cm x nak grad... eh bleh plak! bukan x nak grad, nk masa berhenti kat sini... nak maintain muda je.. n enjoy! haha astaga2, ape nak jd ngan budak ni... rasa keinginan je la.. tp dah sure mustahil kan... hurmmm...

time2 dah jadi senior ni la br banyak peluang n idea2 nk join/buat itu ini,.. mmg x sempat la.. baru la nak merasa pergi exchange student... kalo dulu rasa cm susah je nk apply.. tp skang aku rasa senang je budak nk dapat menda tu.. sedey2..

okeh, aku x nak merepk panjang2. sbb aku dlm mood rehat n nak donlod movie n drama korea bnyak2 sempena percutian seminggu ini.... hoho tapi siyes aku cuak nk start praktikal dlm masa 2 minggu lg... huaaaaaaaa............

akhir skali, time2 tua cm skarang ni la baru sedar, baik buruk kawan, gaduh2, tu la yang akan jadi kenangan bila masa jumpa dorg masa tua2 nnt kan... haha adoii.. saya syg kawan2 saya!!!


cepat2 donlod movie!

Wednesday, May 9, 2012

(Refleksi Diri...ep.9) Saya Penatlah Berpung Pang Pung Pang!!!!

Salammmm~
Tetibe je kan, dah lama x update... tup2 update trus dgn template baru... dgn entry penat! hoho
Cmne ngan template baru blog I skang? ok tak? Bukan ape, sebelum ni ada yg mengkritik aku blog aku dgn layout lama tu serabut n fancy sgt.. tulisan pun fancy,... sume nk fancy, letih la... katanyaaaaa...

so, skang meh aku tukar.. simple je.. plus seiring dgn kedewasaan aku la kan... warna hitam? sbb suke hati la~ haha

okeh, berbalik ttg tajuk entry kali ni.. kalo nak cite penat ni, sume benda la jadi penat... penat study, pojek, event bagai la... tapi x nak la cite tu sume... aku juz nak citer ttg penat nga karenah orang... Of coz aku ada hak jugak nk membebel kan, kalo org len guna twidder, facebook, dan aku seblum ni pun mmg guna facebok pun utk laser2 n luar perasaan, skang jadi dah malas... bukan ape, takut org len baca, org len yg terasa... maklum la aku ni xde la baik sgt...

alkisahnya, berlaku ape tak tahu, ape yg disampaikan kpd seseorg ni apa yg aku buat pada dia pun aku x tau la... tapi, nak x nak, terpaksa admit melenting dia mmg lain mcm... dah terkena skali, sampai kena carut kt facebook... boleh tahan jugak la... kan... aku sebolehnya x nak terasakan diri atas segala status yg beliau buat tu ditujukan kpd aku. Dah cuba sepositif boleh... tapi tak tau la... makin lama makin mengancam pulak ayat2 dia kan... so, aku mls la nk tambah api komen2 kt status dia... sabar je la.. bwk ke tempat len.. aku x rasa blog aku ni ramai org baca... so, slamat kot kalau aku campak semua benda x guna tu kat sini..

Penat semestinya, sebelum apa2, ni ada assumption aku.. aku xtau kalau aku salah teka ke, menda tu dihala kt org len, tapi aku yg terasa,... atau mmg betol ditujukan kat aku... so, skali lg, segala isi entri ni adalah sebagai aku yg terasa akulah orgnya... haha matilah org yg xde klu nak tau sape beliau ini...

Kalau betollah aku yg dimaksudkan, buat je ape yang korg rasa korg patut buat... nak remove frens ke, nak lupakan aku sbg kwn ke, or whatsoever lah... aku bukanlah ckp yg aku x kisah ko nk buang kwn ape pun~ tapi itu hak korg memilih kawan terbaik, serta kwn yg mampu membimbing korg menjadi lebih baik.. thats it! so bagi aku, x perlu la korg nak pung pang pung pang, ala2 mintak simpati, status itu ini, madah cili x becilinya... x payah... nk remove, remove.. so, that, aku paham, aku lah org nya... dan, aku pun x kan nk terkejar2 lagi kan.. itu belum selak tempat lain yang di pung pang pung pang kan oleh beliau.. aku malas da... penat! kang lagi sakit hati ada la... so biar la, dia nk pung pang pun, dia ada kwn yg baik utk membimbing dia...

Orang slalu ckp, dlm dunia ni ada hukum karma... ops, dosa x kalau percaya ni? xpe, ikut peribahasa melayu, "Berani buat, berani la tanggung". lebih kurang je kot... kalau ko brani ckp blakang or whatsoever, hope brani la jugak kalau korg dicakp belakangkan oleh org len".. boleh? haha kan... sama la jugak, kepada yg buat2 cerita ke, sampaikan cerita penambah perisa ke, jgn bimbang, anda harus sedia dan berani tanggung ape yang akan berlaku di masa mendatang...

Tuesday, January 31, 2012

(Satzim's Cuisine...ep.5) Yeay! Berjaya Buat Apam Polka Dot! Ko hade???

okeh utk makluman anda sume, ini adalah percubaan kali kedua setelah gagal buat kali pertama dulu, tatkala apam yg tidak mengembang dulu... jadi, dengan cuti yang singkat, aku pun try utk apam polka dot ni utk kali kedua.. jeng3! sebelum tu, bg sape2 yg nak try, aku share resepi ni dulu ok.. senang je, n barang2 nye murah amatz:

Bahan A:
3 biji telur ayam   (disejukkan)
200g gula kastor    (disejukkan)
1 sudu teh ovallette   (menda ni kaler kuning, ada jual dlm botolkecik.. murah je.. utk melembutkan apam itu nnt.. )

Bahan B:
255g tepung gandum
3/4 cawan susu segar/susu rendah lemak   (x kisah la, aku guna fresh milk dutch lady)
1 sudu teh baking powder  (bakibg powder ni x sama ngan tepung penaik ok... dan x sama jgk dgn soda bikarbonat : almaklumla, aku pun slalu tertukar2 menda2 ni.. hihi)

Bahan C:
Filling/inti. Korang bleh gune apa2 jem, peanut ke, sume boleh.. =)

Cara2nya:
 
~utk lagi senang, beli acuan apam kecik2 ni... murah je.. aku beli kaler hijau ni kat Giant. RM2.99! mahai! kat mydin or kedai2 biasa RM1.50 je utk 12 pcs...dinasihatkan beli la 2 dozen, cepat sket siap..~

1- pukul bahan A sampai kembang. maksud kembangnya adunan A tu, adalah sampai bila korg angkat hand mixer tu, adunan tu jatuh dan dia lambat mendap, menampakkan alur2 adunan yg baru turun tu, dan mendap perlahan... haaa. faham x? buat2 faham je la ek.. hoho
2- Pastu, ayak dulu tepung gandum dgn baking powder. Aku mls nk ayak, so aku kacau2 guna sudu je.. lalala then masukkan campuran tepung n baking powder tu ke dalam adunan A tadi, dan pukul. masukkan sikit2 tapung tu, selang seli dgn susu segar tu.. gilir2 la, masuk susu, tepung, susu, tepung... sampai abis susu n tepung tu...
3-pukul sampai kembang. maksung kembang, pun sama, biar jadi sampai tinggal jejak bila korg angkat adunan tu...
4- bahagikan kepada beberapa bahagian, ikut kaler yg korg nk buat la.. aku buat 4 kaler je.. dan masukkan dalam piping bag. since aku xde piping bag, aku gune plastik bungkus2 lauk2 kenduri mak aku. nnt potong je hujung dia tu kan..
5- then, skang masa untuk menyerlahkan kreativiti masing2. buat la dot2 ke, bunga ke, ladybird ke, apa2 la... ikut citarasa korg..
6- Kukus dgn api sederhana selama 15-20 minit... aku mmg x sabar... kdg2, 10 minit je, trus aku angkat. sbb aku nk habiskan cepat.. penah weyh! seb bek ada pembantu.. akak aku menolong.. (tu pun dia tlg sebab dia nk tapau bawak ofis dia.. haha)

hasilnya??? taraaaa..

 
ni percubaan pertama... esoknya, aku buat skali lagi..
 
better sket la kan... suke2~

 
happy giler bila berjaya buat~
so, skarang, jom bagi chef kita rasa... apa reaksi beliau???

 
chef kita tgh rasa...

 
ops, x ckup, kena test suap kali kedua... 

 
"respon ape aku nk bagi utk pak teh aku nye kuih apam ni???"

 
Sedap dan marbeles!!! haha

 
dgn ekspresi lebih jujur~

 
saya sgt gembira dpt rasa apam yg sedap ini!  lalala

hoho tu la dia... ape lagi, cube la try resepi ni.. senang je.. bajet pun x lebih RM20 pun..=)

Wednesday, January 18, 2012

(Kurasakan Sekarang...ep.20) Kuyup Punye Cerita~

adoiiii,
hari ni menyedihkan...
FYI, hari exam paper last utk sem ni.. subjek CNC Technology. Dari awal lagi, bg aku la, aku x anggap paper ni killer subjet, macam 1 lagi subjek nama Metal Forming.. OMG, yg ni, mmg hardcore, aku g kelas ke, x g ke, sama je.. xde ape yg paham... pegi utk sign attendance je.. haha [matila jujur sgt ni..]

so, kelmarin isnin exam metal forming, yg x caya, boleh buat la... [tapi x la kompem A kan.. haha ] kiranya, soklan tu bleh buat n agak dr esemen2 yg penah dia suh buat.. so alhamdulillah la.. harap lepas...

tapi paper yg hari last ni, bnyak betul cabaran.. Examnye pukul 3ptg. so kul 2 aku da bersiap, tetibe ujan plak.. aiyoo. then 215 ujan mcm nk stop... aku pun meredah hujan renyai2 tu dgn penuh bergaya.. pakai kasut ok! [sbb mls ada bunyi cret cret dlm exam hall nnt kalo aku pakai selipar je..] so, separuh jalan, dan2 hujan turun dengan lebatnya membasahi bumi... dan2 la time tu jugak keta kt depan bawak dengan slow maha lembab! sampai kt exam hall, malu giler, baju suar sume dah basah dah!!! so, trus pusing balik kolej smula...

sampai kolej, kol kwn aku, nk tumpang g exam.. so, cepat2 tukar baju, suar, kasut stoking sume basar, siap ada air bertakung lg dlm kasut tu! huhu betapa 'wet' dan 'basah' nye aku di kala itu.. hoho so, dapat la tumpang kwn aku yg menumpang kawannya yg juga merupakan senior sekolah aku yg juga aku jarang/x pernah menegurnya selama ni.... OMG!!! malunye... tuh la kau, buat kerek sgt! haha... tp seb bek dia bek.. aku bukan x nk tegur dia.. tp cuak nk tgur...  ada 3 org dalam keta tu.. sume 3 nama hafiz.. Hafeiz Saidin, Hafiz (xtau nama ape senior aku tu) n Hafizuddin yg paling cool.. lalala

so, bersyukur la dpt tumpang org.. sampai exam hall, x dpt baca2 pun, kejap je, trus kena masuk hall da... matila... tapi ada something yg buat aku gelisah........

aku x sempat tukar boxer aku! haha.... boxer aku xde la basah kuyup di tgh2nye.. lol
tapi, yg kt peha tu basah la sbb kena ujan masa aku nek motor mula2 tadi... aigooo...
sejuk sgt ok~ lepas tu, bleh plak ada kesan kt suar jeans aku, kesan basah kt tgh2 peha.. haha
lantak la ape org nk pikir kan... yg penting exam ttp kena jawap.

selak punya selak kertas soklan, MATI! soklan yg aku tau buat, ciput je markahnya...waaaaaaaaaaaaaaa~
kecewanya... soklan dia sgt susah.. susah? x susah, juz x dijangka terkelurnya soklan yg mcm tu.... sbb before ni lecturer yg otai buat soklan, soklan dia, x bnyak beza n simple dimple jeee!!
ni tadi, amekaw! ada 1 soklan last tu, aku pelik x tau nk jawab cmne.. sbb sgt memeningkan cara dia suh jawab tu... dlm hati aku... "ni kalo c pun da bersyukur ni..."

kalo dia tanda strict, sah2la repeat paper tadi.. seterusnya extend! yeay!!! boleh bergelar student lama sket kan... hoho

tulah, berserah je la skang... hurm... tpi mmg best bila last2 aku g exam pakai selipar jgk... tapi tetap dgn kebasahan yg seksi.. lol ko seksi?? x kan.. haha seb bek paper last da...

oklah... dah tamat semester 5. nk masuk sem 6 da.. nnt la aku buat entri len...
Anyway, kalau ada Cina yg baca blog aku ni [ada ke?], Selamat Tahun Baru Cina!!! hehe
walopun aku br sentap ngan sorg cina ni,.. mcm la hot sgt aku nk usha2 sangap kt dia. walopun, im into chinese~ waahhhhhh~ statement berani! haha. ops, i bukan jenis rasis, prejudis, stereotaip dgn bangsa lain ok~

tu jelah.. nk mandi.. jom mandi sama!!!

Notakaki:
Sori, xde grafik peneman utk entri ni.. abis, xkan nk amek pic boxer aku yg kuyup kan?? kang x terlayan plak friend request fb nye.. susahla.. haha =)

Sunday, January 1, 2012

(Satzim's Hotspot...ep.8) Whoa!! Bangunan Peperiksaan Baru Universiti Malaya. Gempak!

Sebelum aku mandi, aku nk jgk update blog aku ni.. biarpun aku bz dgn paper exam final yg akan menjelma, aku ttp nk update... tetap! haha

okeh, buat pengetahuan anda sume, UM dah ada bangunan peperiksaan yg baru.. menggantikan bangunan peperiksaan lama. Bangunan yg lama dulu 2 tingkat, dan amatzzzz luas, berbentuk simbol palang/tambah  (+). memang luas.. since i mmg dr kampung lepih kan, zaman skolah rendah UPSR pun exam dalam kelas je.. hen up sket PMR n SPM kt dewan besar la.. mase tu dah anggap dewan tu besar sbb boleh muat 1 batch. tapi bila masuk PASUM, hamekaw!! 1 floor ada 4 wing. 1 wing agak2 mcm muat 2 court tenis. since ada 4 wing, 1 floor muat 8 court tenis!!! OMG!!! kalau 2 floor???  8 x 2 = 16 court tenis!!! bleh refer Sini Gambar Dalam Bangunan Peperiksaan Lama UM.

luas amatzzz kanzz? hoho dah lah airconnye sejuk gile... asyik2 buat rasa student2 nk g toilet je mase ngan jawab exam.. haha (x taula nk g toilet tu buat ape kan..) huhu, tp oleh sebab my 1st paper akan berlangsung x lama lg, so aku pun fikir kena tinjau2 gak bangunan exam baru ni.. kalo x sesat nnt dan mungkin akan menyebabkan kelewatan pula di hari peperiksaan saya nnt.. (tetiba skema plak ayat)

so, aku pun jalan2 la. wow! marbeles! aku tgk mula2 mcm shopping complex/mall plak.. mak aiii, kayanya UM neh... walopun aku x masuk lg bgunan ni, aku rasa bentuk dia memanjang kot.. tp dgr citer hall dia memanjang tp terbahagi 2 hall.. (haha paham x ayat aku?) maksunya, 1 floor ada 2 hall yg sebelahmenyebelah.. tah la. aku x masuk lg pun.. nnt kalo aku da masuk aku try snap2 kan pic dlm tu.. nway.. aku x mau goreng2 panjang da.. lets tgk pic2 bngnan baru exam building UM ni...
 pandangan sisi jalan masuk~

dr jalan masuk, pandangan Main Entrance

 
ni plak tempat parking motor student~

 
tangga entrance dr belakang

 
ok, aku akan park motor aku kat sini =)

 
ni tempat parking kereta student~

 
ni pun tempat parking~


 
namgsir tepi cermin tu.. haha untungla sape duk tepi, bleh tgk pemandangan luar.

 
Main Entrance

 
Main Entrance, Tempat parking Staf/Pensyarah


notakaki:

Tahukan anda, lokasi2 exam di UM lebih dr ___ (x berani letak angka) tempat termasuk Dewan Tunku Canselor, Auditorium KPS, Dewan Gemilang KK12, dan banyak lagi lokasi2 len yg luas! dan purata gap masa antara setiap peperiksaan adalah 1 jam! dan jangkamasa peperiksaan dijalankan adalah selama 3 minggu (ni aku assume sendiri je.. lalalala) ce bayangkan, betapa ramainya student2 UM... wow! (ok, mungkin student U korg lg ramai, xpe, sila buat entri di blog korg sendiri.. haha) Tapi, ironinya, sy x pernah lg merasa exam ni bangunan selain dr Bangunan Peperiksaan (BP)... tp ok lah kan... hurm.. nway, wish me luck in my final exam ok! tq~

Random Posts